Υπόθεση όλων των Γιαννιωτών η προστασία της Παμβώτιδας!

on .

LIMNH KATHARISMOS 29 5 2022

• Από δεκάδες εθελοντές πλημμύρισαν χθες το πρωί τόσο η περιοχή του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου που οδηγεί προς τον Κατσικά, όσο και άλλα σημεία περιμετρικά της λίμνης, οι οποίοι, υπό τον συντονισμό του Δήμου και με τη συνδρομή ιδιωτικών εταιριών, προχώρησαν σε καθαρισμό της ακτής της γεμίζοντας δεκάδες σακούλες με απορρίμματα.

Ταυτόχρονα, δράσεις έγιναν και εντός της Παμβώτιδας με τη συμμετοχή του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και της Κοινότητας Νήσου, ενώ φορτηγά απομάκρυναν μπάζα από την περιοχή του Περάματος. Την ικανοποίησή τους για την αυξημένη συμμετοχή φορέων και εθελοντών εξέφρασαν οι ιθύνοντες του Δήμου, οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν στην εκστρατεία.

Οι δηλώσεις

*Πολύ σημαντική ως πρωτοβουλία χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τη χθεσινή δράση καθαρισμού στην περιοχή του παραλίμνιου ποδηλατόδομου, η οποία υπενθύμισε πως υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιβάλλοντος.

«Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) εκστρατείας είναι η μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας ως εθελοντών σε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε το περιβάλλον όπου ζούμε, να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας», σημείωσε ο κ. Ελισάφ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα Γιάννενα έχουν επιλεγεί να είναι μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030. «Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη διάκριση, αλλά ταυτόχρονα και μία πολύ μεγάλη πρόκληση με την έννοια ότι πρέπει να κάνουμε όλες εκείνες τις δράσεις που θα μας επιτρέψουν να προστατέψουμε το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά. 

*Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση των εθελοντών στο κάλεσμα του Δήμου για τον καθαρισμό της όχθης της Παμβώτιδας. «Σήμερα η πόλη εκπέμπει ένα μήνυμα όχι μόνο στους συνδημότες προκειμένου να προσέχουν τη λίμνη και το περιβάλλον. Εκπέμπουμε ένα μήνυμα στην Ήπειρο όλη, ένα μήνυμα πανελλαδικό, ένα μήνυμα πανευρωπαϊκό για την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος. Είμαστε χαρούμενοι για τη συμμετοχή τόσων φορέων και εθελοντών, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους», ανέφερε με έμφαση. 

Όπως έκανε γνωστό, η δράση συνδυάστηκε με αποκομιδή στερεών αστικών αποβλήτων που εναποτέθηκαν στην περιοχή του Περάματος, τα οποία απομακρύνθηκαν με φορτηγά, αλλά και με την προσπάθεια που έγινε για πρώτη φορά να απομακρυνθούν απορρίμματα παγιδευμένα στους καλαμιώνες με τη συνδρομή του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και της Κοινότητας Νήσου.

*Τέλος, ως εκπρόσωπος του Ν.Ο.Ι. ο Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας Γιάννης Τσίλης, τόνισε πως ο Όμιλος δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου, καθώς γι’ αυτόν η λίμνη είναι ουσιαστικά το «σπίτι» του. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές για όλους μας, κάτι που εμείς στον Ναυτικό Όμιλο γνωρίζουμε καλά, αφού ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τη λίμνη. Πρέπει όλοι οι Γιαννιώτες συντονισμένα να τραβήξουμε… κουπί για να προστατέψουμε και να φροντίσουμε τη λίμνη μας, το φυσικό περιβάλλον της οποίας δεν υστερεί σε τίποτα από εκείνο λιμνών της υπόλοιπης Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ