Τα Δημαρχεία της Ηπείρου φωτίζονται πορτοκαλί για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

on .

DHMARXEIO IOANNINON

• Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι η σημερινή, μία ημέρα ορόσημο για τους πάσχοντες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, καθώς έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό για την πάθηση και τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, το Δ.Σ. της Ένωσης Φίλων και Πασχόντων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Β.Δ. Ελλάδας συντόνισε τους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου έτσι ώστε να συμμετέχουν τιμητικά στον εορτασμό φωτίζοντας με χρώμα πορτοκαλί, το χρώμα της ζωής και της ελπίδας, το κάθε Δημαρχείο, σήμερα το βράδυ. Σκοπός, είναι να συμμετάσχουν στην δράση αυτή οι Δήμοι όλης της χώρας, φωτίζοντας σε πορτοκαλί χρώμα ένα εμβληματικό κτήριο, μνημείο ή χώρο προς τιμήν της ημέρας. Σύμφωνα με την Ένωση, στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με ΣΚΠ υπολογίζεται σε 20.000.

Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η συνέχεια της άνισης συμπεριφοράς της πολιτείας στο θέμα της ένταξης της πάθησης στη λίστα των μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων, σαν χρόνια πάθηση που είναι και η στέρηση του δικαιώματος το ποσοστό αναπηρίας των πασχόντων να αρχίζει από το 50% τουλάχιστον και άνω, ενώ συνεχίζεται η κατακρεούργηση από τις περισσότερες επιτροπές ΚΕΠΑ της ψυχολογίας των ασθενών και των ποσοστών αναπηρίας τους. Καθυστερεί το Κέντρο Αναφορικά με την περιοχή μας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, ακόμα καθυστερεί η ολοκλήρωση του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έτσι ώστε να είναι εφικτή η συντονισμένη και συνολική αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων υγείας που επιφέρει η πάθηση, ενώ χρειάζονται περισσότεροι ιατροί στην Νευρολογική Κλινική, ειδικευμένοι στην πάθηση.

Παράλληλα, σημειώνεται πως είναι απαραίτητη και η επέκταση του χώρου της κλινικής, όπως και η τοποθέτηση ειδικευμένων νοσηλευτών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νοσηλείας ή των θεραπειών των πασχόντων με ΣΚΠ.