Ραγδαία η ανάπτυξη στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές

on .

YFYPOYRGOS METAFORON

• Οι Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές αποτελούν ίσως το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς μετά την εκδήλωση της πανδημίας, το πλήθος των ηλεκτρονικών παραγγελιών πολλαπλασιάστηκε, γεγονός που επιτάχυνε τη διαδικασία του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της Αστικής Εφοδιαστικής.

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, «η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εφοδιαστική κι έτσι αυτή η έκτακτη συγκυρία μας βρήκε πάνω σε έναν βηματισμό μετασχηματισμού.

Σε μια κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και εισαγωγής ρυθμίσεων, που θα εξασφαλίσουν στο μέλλον πιο πράσινες και περισσότερο προσιτές εμπορευματικές μεταφορές». Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «ο ευρωπαϊκός στόχος, της μείωσης κατά το ήμισυ των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 από τον τομέα των μεταφορών, αφορά και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Οι νέες τεχνολογίες παροχής και διασύνδεσης πληροφοριών θα βελτιώσουν τη διαχείριση των δρομολογίων από τους φορείς με συνέπεια την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Παρατηρητήριο Logistics που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό έργο FENIX στο λιμάνι του Πειραιά, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενοποιημένου, πανευρωπαϊκού ψηφιακού δικτύου πληροφόρησης στις μεταφορές και τα logistics».