Κλείνουν για ένα τριήμερο τα διαγνωστικά κέντρα!

on .

IATRIKO ERGASTHRIO DIAGNOSTIKO

• Ρολά κατεβάζουν από σήμερα και για ένα τριήμερο, μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικο – εργαστηριακοί γιατροί και στα Γιάννενα, για τους οποίους η κατάσταση έχει φτάσει εδώ και καιρό στο… μη παρέκει!

Κι αυτό επειδή εξακολουθούν να σηκώνουν στους ώμους τους, εν μέσω δύσκολων συγκυριών, ένα μεγάλο οικονομικό βάρος από το μέτρο του claw back και το rebate που οδηγούν ουσιαστικά στην οικονομική «αφαίμαξη» του κλάδου. Προειδοποιούν δε πως, αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, θα αναστείλουν την εξυπηρέτηση του ΕΟΠΥΥ! Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο το υπουργείο Υγείας καλείται να δώσει λύση το γρηγορότερο, για να μην καταλήξουν να πληρώσουν τη… νύφη τελικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Βολές κατά ΕΟΠΥΥ

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα ιατρεία του κλινικο – εργαστηριακού κλάδου και οι γιατροί της ίδιας ειδικότητας δείχνοντας ως υπεύθυνο για τις δυσμενείς εξελίξεις τον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρουν σε προκήρυξή τους με αφορμή την τριήμερη κινητοποίηση, «οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στο σύνολό τους» και πρoσθέτουν:  «Ο ΕΟΠΥΥ δημεύει άδικα το 70% των εσόδων μας, τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οδηγεί τους Έλληνες επιστήμονες είτε στην οικονομική εξαθλίωση, είτε στις αγορές του εξωτερικού».

Ουσιαστικά ο κλάδος ζητάει τον περιορισμό και εν συνεχεία την εξάλειψη του μέτρου του claw back και του rebate στην ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2012, ενώ η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την παράτασή τους ως το 2025. 

Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ιδιοκτήτης διαγνωστικού κέντρου που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, το κράτος με το μέτρο του claw back και με το rebate αφαιρεί σήμερα τα δύο τρία του τζίρου και δίνει πίσω το ένα τρίτο, το οποίο φορολογεί με συντελεστή που αγγίζει το 45%. 

«Στην πράξη μας υφαρπάζουν πάνω από το 70% των κερδών σε φόρους», σημειώνει με έμφαση. Στο μεταξύ, η Πολιτεία έχει ζητήσει από όλους τους γιατρούς, μικροβιολόγους και ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων αναδρομικά τα χρήματα του clawback για το διάστημα από το 2012 έως το 2019, τα οποία για ορισμένους ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ ενώ για κάποιους ακόμα και σε εκατομμύρια!

«Πληγή» η συνταγογράφηση

Τα συγκεκριμένα μέτρα υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν να μειωθεί η υπερσυνταγογράφηση στη χώρα μας, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι οι κλινικο - εργαστηριακοί γιατροί δεν γράφουν συνταγές, οι οποίες δίνονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, κυρίως παθολόγους, τα παραπεμπτικά των οποίων εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο να ελέγχει την υπερσυνταγογράφηση. Γιατί τιμωρούν εμάς τη στιγμή που δεν είμαστε οι συνταγογραφούντες, αλλά έχουμε την υποχρέωση να εκτελούμε τις συνταγές που μας φέρνουν οι ασθενείς;», αναρωτιέται Γιαννιώτης μικροβιολόγος, ο οποίος μίλησε στον «Π.Λ.» με αφορμή την τριήμερη απεργία του κλάδου και συμπληρώνει: «Εδώ και 10 χρόνια που κρατάει αυτή η ιστορία το κέρδος μας είναι μηδέν. Πολλοί συνάδελφοι, ειδικά οι νέοι, κυριολεκτικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Έχουμε φτάσει ο εργαστηριακός να πληρώνει για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων»!