Μάσκα τέλος από την 1η Ιουνίου σε σχολεία - πανεπιστήμια

on .

PAIDIA TAKSH SXOLEIO MASKES

• Τέλος η μάσκα σε σχολεία, ΙΕΚ και πανεπιστήμια από την ερχόμενη Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Την άρση του μέτρου ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και ισχύει σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. 

Η χρήση μάσκας παραμένει όμως υποχρεωτική σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.), καθώς -όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας- «τόσο οι υποψήφιοι, όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων».

Το υπουργείο Παιδείας  συμπληρώνει  πως συνεχίζει να παροτρύνει τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω «να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19». Τέλος εύχεται καλή ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους εξετάσεων, ενώ ευχαριστεί τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία.

Που αλλού βγαίνει η μάσκα

Υπενθυμίζεται πως, πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε το τέλος στη χρήση της μάσκας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Από τις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, το μέτρο θα επανεξεταστεί. Συγκεκριμένα η  μάσκα θα είναι προαιρετική για όλους τους κλειστούς χώρους του εμπορίου, αλλά και για τα μέσα μεταφοράς που έχουν αριθμημένες θέσεις. Η άρση του μέτρου αφορά και στους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους. Η μάσκα παραμένει στα ΜΜΜ των αστικών συγκοινωνιών (μετρό, λεωφορείο, ΗΣΑΠ). Υποχρεωτική θα είναι, επίσης, και στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές Υγείας, όπως τα γηροκομεία.

 Πτωτικοί οι δείκτες 

Πτωτικά σε σχέση με την Τρίτη κινήθηκαν χθες οι επιδημιολογικοί δείκτες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ήπειρο σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 4.141 κρούσματα (προχθές 5.588), 17 νέοι θάνατοι (προχθές 11) και 140 διασωληνωμένοι (149). 

Στην Ήπειρο χθες ανακοινώθηκαν 110 κρούσματα (έναντι 163). Τα περισσότερα προέρχονται από το νομό Ιωαννίνων 47, και ακολουθούν Άρτα 23, Θεσπρωτία 22 και Πρέβεζα 18. 

Ο αριθμός των πιθανών επαναλοιμώξεων που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο ήταν 493, ενώ προβληματίζει λίγο η αναφορά σε αύξηση των εισαγωγών κατά 44,78% την τελευταία ημέρα αναφοράς, με τον απόλυτο αριθμό να είναι 97. Στα αξιοσημείωτα είναι  επίσης και η διαπίστωση ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων που είναι διασωληνωμένοι υπερτερεί των ανεμβολίαστων (76 έναντι 64). 

Ως προς την ηλικιακή κατανομή των νέων θανάτων, προκύπτει ότι και οι 17 είναι άνω των 50 ετών. Συγκεκριμένα 2 από την κατηγορία 50-59, 2 από την 60-69, 4 70-79, 4 80-89 και 5 από 90+.