Καμία ανησυχία από τη νέα παραλλαγή της «Όμικρον»

on .

KORONOIOS DEIGMATA

Τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων, από το περασμένο Φθινόπωρο, κατέγραψε ο Νομός Ιωαννίνων χθες: Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 42 νέα κρούσματα επί συνόλου 101 στην Ήπειρο.

Πολύ καλή είναι η εικόνα και στους άλλους τρεις νομούς, αν και η Άρτα αναλογικά δείχνει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό. Συγκεκριμένα τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται: Άρτα 31, Θεσπρωτία 17, Πρέβεζα 11. Η συνεχιζόμενη μείωση των κρουσμάτων συμπίπτει με τον εντοπισμό στην Ήπειρο του νέου υποστελέχους ΒΑ5 της «Όμικρον», που είναι και το πρώτο στην Ελλάδα. Αν και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή οδηγία από τον ΕΟΔΥ στις τοπικές αρχές, τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές για τις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει η εξάπλωση του συγκεκριμένου υποστελέχους. Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας χθες στο Πρώτο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς πρόκειται για ένα στέλεχος που μάλλον έχει λίγη παραπάνω μεταδοτικότητα, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποια ιδιαίτερη πίεση. Το ΒΑ5 είναι από τις δύο παραλλαγές- πρόσθεσε- που επικράτησε στη Νότια Αφρική το τελευταίο διάστημα, όμως τα νέα είναι καλά, καθώς η περιοχή δεν αντιμετωπίζει μεγάλο κύμα αυτή στιγμή, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται ιδιαίτερα και μάλλον η κατάσταση πάει προς εμπέδωση.

Η πανελλαδική εικόνα Καθοδικά κινήθηκαν οι δείκτες της πανδημίας χθες και στο σύνολο της χώρας. Τα κρούσματα «έπεσαν» στα 3.708, οι νέοι θάνατοι στους 16, ενώ διασωληνωμένοι παρέμειναν 159 ασθενείς, εκ των οποίων οι 78 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Μικρή αύξηση (7%) παρουσίασαν οι νέες εισαγωγές, οι οποίες ήταν 107.

Οι επαναλοιμώξεις υπολογίζονται σε 423. Τα περισσότερα κρούσματα για μια ακόμη φορά προέρχονται από την Αττική 2.124. Τριψήφιο αριθμό είχαν η Θεσσαλονίκη 255 και η Αχαΐα 108.