«Έφυγε» στα 105 του χρόνια ο Θωμάς Μπαϊρακτάρης…

on .

mpairaktaris 

Φτωχότερος είναι ο εκπαιδευτικός κόσμος των Ιωαννίνων, καθώς «έφυγε», σε ηλικία 105 ετών, ένα εξέχον μέλος του, ένας «δάσκαλος» με όλη τη σημασία της λέξης, ο Θωμάς Μπαϊρακτάρης, ο οποίος από χθες το πρωί αναπαύεται στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1917 στο Φλαμπουράρι Ζαγορίου. Το 1924 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια φοίτησε στη Ριζάριο Σχολή ως υπότροφος.

Συγχρόνως με τις πανεπιστημιακές του σπουδές εργαζόταν ως ιεροψάλτης, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε την πατρίδα τόσο κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 – 41, όσο και στην Εθνική Αντίσταση, μέσω του ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ, ως υπολοχαγός.

Το 1946 διορίστηκε καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (Θεολογίας) στην Κέρκυρα και ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορες πόλεις της Ηπείρου. Ως επιστέγασμα βρέθηκε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων όπου υπηρέτησε για πάνω από δύο δεκαετίες, από το 1953 έως το 1974. Πλούσια δραστηριότητα Ωστόσο, ο Θ. Μπαϊρακτάρης δεν περιορίστηκε μόνο στην εκπαιδευτική του σταδιοδρομία.

Για πολλές δεκαετίες ασχολήθηκε με πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, την ψαλτική, την οποία αγαπούσε ιδιαίτερα, ενώ υπήρξε και διευθυντής χορωδίας, αλλά και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Ιωαννίνων.

Παράλληλα, δημοσίευσε άρθρα μουσικοφιλολογικού περιεχομένου αλλά και για θέματα εθνικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, καθώς και μελέτη για την Εθνική Αντίσταση στην Ήπειρο.

Το 2006 εξέδωσε και ένα βιβλίο για το χωριό του με τίτλο «Το Φλαμπουράρι στο χρόνο και στο χώρο».

Εξάλλου, ο εκλιπών υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης του «Π.Λ.», στις στήλες του οποίου φιλοξενήθηκε πληθώρα άρθρων και επιστολών του για θέματα ιστορικά ή της επικαιρότητας, την οποία παρακολουθούσε στενά ως αναγνώστης της εφημερίδας μας μέχρι το τέλος, καθώς διατηρούσε ακέραια την πνευματική του διαύγεια!

*** Ο «Π.Λ.» απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Θωμά Μπαϊρακτάρη στη σύζυγό του Αθηνά, τις κόρες, τους γαμπρούς, τα εγγόνια και τα αδέλφια του.