Η Περιφέρεια Ηπείρου απαντά σε δημοσίευμα του «Π.Λ.»

on .

PERIFEREIA

• Εμφανώς ενοχλημένος από δημοσίευμα του «Π.Λ.» (σ.σ.: επρόκειτο για ρεπορτάζ του Κώστα Καλτσή), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έστειλε χθες την ακόλουθη απάντηση: «Κύριε Διευθυντά, Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Τρίτης 17 Μαΐου 2022 με τίτλο: «Υπό το κράτος σύγχυσης συχνά ενεργεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου», είναι όντως «αποκαλυπτικό»: Αποκαλύπτει τη μονομέρεια των απόψεών του, παραβλέπονται γεγονότα, δίνεται όμως τελικά η δυνατότητα στους αναγνώστες να διαπιστώσουν ποιος τελικά υπερασπίζεται στην πράξη το δημόσιο συμφέρον. 

Προβληματίζει, υποστηρίζει ο συντάκτης του, την Κυβέρνηση και τους πολίτες τα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια Ηπείρου. «Ευσεβείς οι πόθοι του» και μόνο μια μικρή έρευνα ανάμεσα στους πολίτες- και όχι βεβαίως στο περιβάλλον πολιτικών «εχθρών» του κ. Αλεξ. Καχριμάνη - αποκαλύπτει την απόσταση μεταξύ «σεναρίων» και πραγματικότητας. 

Όσο για τον… προβληματισμό του, για τον «προβληματισμό» της Κυβέρνησης, να επισημάνουμε ότι ορισμένες από τις κεντρικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη στηρίζονται δημόσια και έμπρακτα από την Κυβέρνηση, όπως π.χ. το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το Αγρόκτημα Κατσικά κ.α. 

Να θυμίσουμε επίσης ότι πολλές πρωτοβουλίες και εισηγήσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη έγιναν δεκτές από τα συναρμόδια υπουργεία δίνοντας λύσεις σε μακροχρόνια ζητήματα, όπως π.χ. για την αυστηροποίηση των μέτρων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος, για τους δασικούς χάρτες, για την ψηφιοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ κ.α. 

Εάν θεωρηθεί ότι  η υποτιθέμενη «ενός ανδρός αρχή» συνδυάζεται με αρνητικές πτυχές της περιφερειακής διοίκησης, αυτονόητο είναι ότι πρέπει να αναγνωριστούν και τα θετικά της επιτεύγματα… 

Το πρώην κλειστό Ξιφασκίας

 Η αναφορά π.χ. σε «ετσιθελισμό» για την εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας σε οικόπεδο στην Ανατολή, πρέπει επίσης να συνδυαστεί με το δημόσιο έπαινο και στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου από την Κυβέρνηση, γιατί είναι η πρώτη που έβαλε στόχο και υλοποιεί την αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων εκτός του αρχικού τους χώρου. Για την ιστορία, ο «έτσι θέλω» Περιφερειάρχης έχει ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ ο χώρος επιλέχθηκε μετά από εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Γνωστά μεν αυτά, αποσιωπούνται όμως. 

Η οδός Νιάρχου

Προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη οι επικρίσεις κατά του Περιφερειάρχη επειδή «οδηγήθηκε» η Περιφέρεια στη Δικαιοσύνη για την οδό Νιάρχου. Δηλαδή  δεν προέχει η κατασκευή ενός εμβληματικού έργου, - το οποίο έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως γενικότερης σημασίας-  εξυπηρετώντας τις κυκλοφοριακές ανάγκες χιλιάδες κόσμου (υπολογίζονται 20.000 ημερησίως) που κινούνται προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο, αλλά η ανάδειξη της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ελάχιστων ιδιοκτητών που θίγονται από την κατασκευή του δρόμου. Η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: Ο Περιφερειάρχης τάσσεται υπέρ του συμφέροντος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, αντιμαχόμενος τα συμφέροντα των λίγων. 

Η διαχείριση απορριμμάτων

Βάλλεται ο Περιφερειάρχης για το θέμα των Απορριμμάτων, με αναφορές σε ίντριγκες και σύγκρουση συμφερόντων. Σωστά, με τη διαφορά ότι ο Περιφερειάρχης είναι εκείνος που δίνει μάχη για την τήρηση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και  αντιπαρατάσσεται και σε δικαστικό επίπεδο με την εταιρία που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο. Έβαλε «φρένο» ακόμη και σε διαγωνισμό λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που θα κόστιζε πάνω από 30 εκ. ευρώ «φέσι» στους Ηπειρώτες. Τα στοιχεία υπάρχουν, αγνοήθηκαν, μπορούν όμως και τώρα να αναζητηθούν. Άρα και σε αυτό το ζήτημα  ο «ετσιθελισμός» του Περιφερειάρχη, υπέρ των συμφερόντων των Ηπειρωτών λειτουργεί. 

Επικρίνεται ο Περιφερειάρχης και για το θέμα της μεταφοράς του υπολείμματος από το Εργοστάσιο. «Νωπή» είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει την Περιφέρεια ως προς την αρμοδιότητα. Μήπως δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί επειδή χαλάει το «τσουχτερό μονοπώλιο» που  υπήρχε με κόστος στις τσέπες των δημοτών; Ο Περιφερειάρχης και σε αυτή την περίπτωση ενήργησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

Γίνεται αναφορά σε «δικαίωση» της εταιρίας στην οποία ο ΦΟΔΣΑ είχε αναθέσει τη μεταφορά του υπολείμματος και επικρίνει την εμπλοκή θυγατρικής εταιρίας του Αστικού ΚΤΕΛ.  Αν και εδώ παρερμηνεύεται το αντικείμενο της  προσωρινής διοικητικής πράξης, προκαλεί εντύπωση, η ενόχληση από τη μη… δεοντολογική συμπεριφορά του Περιφερειάρχη,  όχι όμως και  για το αυξημένο κόστος που πλήρωναν οι Ηπειρώτες με την προηγούμενη κατάσταση και ανάδοχο. Και πάλι δηλαδή «ψέγεται» ο Περιφερειάρχης επειδή τάσσεται με το συμφέρον των πολιτών.  

Προάσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος

Το συμφέρον της Περιφέρειας, και κατ’ επέκταση των Ηπειρωτών στήριξε η Περιφέρεια με την ανάθεση  σε  εξωτερική νομική σύμβουλο, - με εξειδίκευση και εμπειρία - υποθέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο κ.α., σύμφωνα με τη νομοθεσία.    

Για το νόμιμο των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής  θα γνωμοδοτήσει μεν το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το ηθικό όμως είναι σίγουρα υπέρ της Περιφέρειας που έδωσε και δίνει συνεχώς δικαστικούς αγώνες για να δικαιωθεί – μεταξύ άλλων- και για ανύπαρκτες απαιτήσεις, τρίτων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των 3,3 εκ. ευρώ που επιδίκασε το Διαιτητικό Δικαστήριο στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη Μ.Ε.Α.  και για το οποίο επίσης επιχαίρουν ορισμένοι. Και πάλι δηλαδή ο Περιφερειάρχης υπερασπίζεται το δίκαιο της Περιφέρειας, όταν άλλοι για να τον αντιπολιτευτούν έμμεσα βάζουν «πλάτη» υπέρ της Εταιρείας. 

Τουρισμός και τοπικά προϊόντα

Ο συντάκτης του άρθρου, επικρίνει την Περιφέρεια επειδή «μπλέκει τον τουρισμό με την προώθηση των Ηπειρωτικών Προϊόντων». Προφανώς δεν γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού,  και την εφαρμόζουν και άλλοι φορείς του τουρισμού της χώρας.

Περιοριζόμαστε σε αυτά και αν  χρειαστούν περισσότερες διευκρινίσεις  θα επανέλθουμε. 

Παρακαλούμε για τη δημοσίευσή της σε θέση ανάλογης του άρθρου σας».