Νέα παραλλαγή (ΒΑ5) της «Όμικρον» εντοπίστηκε σε δείγμα από την Ήπειρο!

on .

KORONOIOS TEST 4

• Νέα μικρή μείωση κατέγραψαν χθες τα κρούσματα, τόσο πανελλαδικά, όσο και στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.928 και 106 αντίστοιχα.

Οι νέοι θάνατοι ανήλθαν σε 23, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 160, εκ των οποίων οι 79 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Από τα 106 κρούσματα της Ηπείρου, τα 50 προέρχονται από τα Γιάννενα, τα 26 από την Άρτα, τα 16 από τη Θεσπρωτία και τα 14 από την Άρτα.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί ο εντοπισμός σε δείγμα που λήφθηκε στην Ήπειρο, στέλεχος -το πρώτο σε όλη την Ελλάδα- της νέας παραλλαγής της «Όμικρον», της ΒΑ5. Ο ΕΟΔΥ δεν ανέφερε σε ποιο νομό εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή, σημειώνει όμως ότι δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό και είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του περιστατικού.

Η παραλλαγή ΒΑ 5, όπως και η ΒΑ 4, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Νότια Αφρική το Χειμώνα και επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη για μεταβολή προς το χειρότερο της σοβαρότητας της νόσου.

Μπορεί όμως η παρουσία τους να προκαλέσει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, ενώ εκτιμάται ότι λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής τους, σύντομα θα καταστούν κυρίαρχες στις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι πιθανές νέες επαναλοιμώξεις κατά την τελευταία ημέρα ανήλθαν σε 453, ενώ από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός τους εκτιμάται σε 130.952 (3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Σημαντική μείωση (20,63% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα) σημείωσαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που επιτρέπει πλέον άνετη τη διαχείρισή τους.