NATURA: Εκδηλώσεις γνωριμίας με τις προστατευόμενες περιοχές

on .

LIMNH POYLIA

• Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη θέσπιση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διοργανώνουν 30 επετειακές εκδηλώσεις σε εμβληματικά οικοσυστήματα της χώρας.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση οφείλουμε να προστατεύουμε την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας.

Για κάθε ένα είδος της άγριας πανίδας και χλωρίδας που προστατεύουμε, για κάθε βιότοπο και κάθε οικοσύστημα που εξυγιαίνουμε, επιτυγχάνουμε μια σημαντική νίκη απέναντι στην αδυσώπητη Κλιματική Κρίση. Για να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα καθώς και τα είδη που φιλοξενούν πρέπει πρώτα να τα γνωρίσουμε.

Οι 30 επετειακές εκδηλώσεις, που προγραμματίζουμε σε όλη την Ελλάδα, είναι μόνο η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού δράσεων με σκοπό τον περιβαλλοντικό εγγραμματισμό των πολιτών».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

H Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου απευθύνει προς τους πολίτες κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιήσει στις προστατευόμενες περιοχές της αρμοδιότητάς της.

-Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας. Κυριακή, 22 Μαΐου και ώρες: 10:00 – 14:00

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες: • Ξενάγηση σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου και τη φυσική κληρονομιά μας, την εξέλιξη της λίμνης Παμβώτιδας, το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητά της

• Παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της λίμνης Παμβώτιδας με τηλεσκόπια και κιάλια • Περιβαλλοντικά παιχνίδια και εργαστήρια για τα παιδιά, προκειμένου να μάθουν για την προστατευόμενη περιοχή και την βιοποικιλότητά της διασκεδάζοντας.

Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό και αφορά παιδιά και ενήλικες.

- Κέντρο Πληροφόρησης Καλαμά στην Σαγιάδα. Κυριακή, 22 Μαΐου και ώρες: 10:00 – 14:00 Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες: • Περιήγηση στην έκθεση του Κέντρου και στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά

• Παρατήρηση ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπια και κιάλια στο Δέλτα του ποταμού • Περιβαλλοντικά παιχνίδια και εργαστήρια για τα παιδιά, προκειμένου να μάθουν για την προστατευόμενη περιοχή και την βιοποικιλότητά της διασκεδάζοντας. Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό και αφορά παιδιά και ενήλικες.

-Κεντρικά Τζουμέρκα (Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αγνάντων). Σάββατο, 21 Μαΐου, ώρες: 09:00 – 13.00 και 2 Κεντρικά Τζουμέρκα (Κεντρική Πλατεία Αγνάντων). Κυριακή, 22 Μαΐου και ώρες: 09:00 – 13:00

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν τις εξής δραστηριότητες:

• Εργαστήρια στένσιλ (ζωγραφική πάνω σε βαμβακερά μπλουζάκια), με θέμα τη βιοποικιλότητα των Τζουμέρκων μαζί με το Κέντρο Πληροφόρησης Αγνάντων της Π.Π. Κάθε «καλλιτέχνης» θα πάρει το δημιούργημά του σπίτι.

Οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές προς το κοινό και αφορά παιδιά και ενήλικες. - Εκδήλωση διοργανώνει και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου την Κυριακή, 22 Μαΐου στους Κήπους Ζαγορίου.

Πρόκειται για μια ξενάγηση Ερμηνείας με θέμα: «Η βιοποικιλότητα στο αγροτικό τοπίο» και συγκεκριμένα, έναν περίπατο, διάρκειας περίπου δύο ωρών, σε μία εύκολη κυκλική διαδρομή που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το δρόμο κάτω από την πλατεία των Κήπων και περνώντας το γεφύρι του Μύλου με τον παλαιό νερόμυλο, το εκκλησάκι της Παναγίας και το γεφύρι του Πετσιώνη θα καταλήξει στους Κήπους.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 26530-22245, 22806, 22241 (πληροφορίες κα Α. Παπιγκιώτη), ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 35 άτομα. 

• Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» το διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων στην ιστοθέση: https://natura2000day.necca.gov.gr