«Μικρό το κακό» από τη μείωση εισακτέων στο Πανεπ. Ιωαννίνων

on .

PANEPISTHMIO GLYPTO

• Με ψυχραιμία και λογική θεώρηση αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τους εισακτέους των φετινών Πανελλαδικών που θα είναι λιγότεροι για το Ίδρυμα.

Εξάλλου, υπάρχουν άλλα σημαντικότερα θέματα που καλείται να επιλύσει η Διοίκησή του. Υπενθυμίζεται ότι τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο συνολικά 4.347 νέοι φοιτητές, 279 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στον «Π.Λ.», η μείωση των εισακτέων είναι μικρή για να προβληματίσει το Ίδρυμα. Με εξαίρεση τα Τμήματα Γεωπονίας Άρτας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας, στα υπόλοιπα είτε δεν υπήρξε καμία αλλαγή, είτε οι εισακτέοι μειώθηκαν κατά τέσσερα – πέντε άτομα, αριθμός που σε σύνολο 250 ή 300 νέων εισακτέων είναι αμελητέος. Σημειώνεται ότι τα τρία Τμήματα που χάνουν από 65 έως 87 θέσεις, είχαν ούτως ή άλλως πρόβλημα στον αριθμό εισακτέων λόγω επίδρασης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ο κ. Αλμπάνης σημείωσε ότι άλλα ΑΕΙ της χώρας, ακόμη και περιφερειακά, επηρεάζονται πολύ περισσότερο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσον αφορά στον αριθμό εισακτέων του νέου έτους.

Έφερε ως παράδειγμα τα Πανεπιστήμια Πάτρας και Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία «αφαιρούνται» από 1.000 θέσεις. Μάλιστα, για το δεύτερο ίδρυμα είχε εξαγγελθεί πιο ευνοϊκή μεταχείριση λόγω της απολιγνιτοποίησης της περιοχής η οποία δεν τηρήθηκε! Εξάλλου, τα προηγούμενα χρόνια οι Πρυτανικές Αρχές διαβίβαζαν αιτήματα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου που ζητούσαν μείωση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών, για πρακτικούς λόγους. Αιτήματα που ποτέ δεν υιοθετήθηκαν από το υπουργείο, με τον Τριαντ. Αλμπάνη να επισημαίνει ότι «αν γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις των Τμημάτων δεν θα έμεναν ούτε οι… μισοί φοιτητές γενικά στα Πανεπιστήμια.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μείωσε πέρυσι κατά 18.000 τους εισακτέους. Αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις των Τμημάτων θα μειώνονταν οι θέσεις κατά 49.000»! Ο ρόλος της ΕΒΕ Πάντως, ο μεγάλος «κόφτης» φέτος για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια της χώρας δεν θα είναι από μόνη της η μείωση των θέσεων, αλλά και πάλι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανελλήνιες, η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός αρκετές χιλιάδες υποψηφίους. Ο συνδυασμός «μειωμένες θέσεις και ΕΒΕ» είναι σαφές ότι δυσκολεύει τα πράγματα για τους υποψηφίους των εξετάσεων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερο ανταγωνισμό στη «μάχη» για την εξασφάλιση βαθμολογίας ικανής να τους ανοίξει την πόρτα στα ΑΕΙ. Φυσικά, τα πράγματα είναι πιο εύκολα για όσους ούτως ή άλλως στοχεύουν σε υψηλή βαθμολογία και προετοιμάζονται συστηματικά για να την εξασφαλίσουν, ενώ περισσότερο θα δυσκολευτούν οι υποψήφιοι που κινούνται σε επίπεδα μεσαίας και χαμηλής βαθμολογίας, δηλαδή κοντά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ