Δεν υποχωρεί η Περιφέρεια στις απαιτήσεις της «Αειφορικής»!

on .

KAXRIMANHS ALEKOS 17 5 22

• Αγώνα μέχρι… εσχάτων με την εταιρία «Αειφορική Ηπείρου», η οποία διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, είναι αποφασισμένη να δώσει η Περιφέρεια, προκειμένου να μην καταβληθούν στην πρώτη τα 3,3 εκατ. ευρώ που της έχει επιδικάσει το Διαιτητικό Δικαστήριο.
Αυτό τόνισε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις της εταιρίας ως «αέρα κοπανιστό»! Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα θέσει το ζήτημα και στον Πρωθυπουργό, ενώ απαντήσεις έδωσε και για το «πάγωμα» της ροής χρημάτων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πώς προέκυψαν…
Με αναλυτικό τρόπο παρουσίασε χθες ο Περιφερειάρχης το πώς προκύπτει το υπέρογκο ποσό που επιδικάστηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο στην «Αειφορική Ηπείρου».
Όπως είπε, η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηπείρου τέσσερις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του παρέπεμψε σε διαιτησία καταρχήν τις ρήτρες ύψους 690.000 ευρώ που επέβαλε η Περιφέρεια λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης του εργοστασίου προς λειτουργία. Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε ότι η μονάδα έπρεπε να λειτουργήσει στις 21 Ιανουαρίου 2019 και λειτούργησε στις 26 Μαρτίου του ίδιου έτους. Κατά πλειοψηφία το Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε πως αυτές δεν έπρεπε να επιβληθούν.
Παράλληλα, η εταιρία πρόβαλε αξιώσεις για πρόσθετες δαπάνες (990.000 ευρώ περίπου) που κατά τους ισχυρισμούς της δαπάνησε στο διάστημα που κράτησε το δεύτερο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας. Αυτές απορρίφθηκαν στο σύνολο πλην ενός ποσού περί τις 38.000 ευρώ. Επίσης μίλησε για απώλεια εσόδων (700.000 ευρώ περίπου) για το διάστημα που κράτησαν οι επιπλέον δοκιμές. Όμως, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, ακόμα και αν απώλεσε αυτά τα έσοδα, οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής, αρνήθηκε να εκδώσει το πιστοποιητικό λειτουργίας στην ώρα του και για αυτό δεν είχε ευθύνη η Περιφέρεια. Αυτές επιδικάσθηκαν κατά πλειοψηφία.
Τέλος, τέθηκαν αξιώσεις για νέες δοκιμές (325.000 ευρώ περίπου) που απορρίφθηκαν στο σύνολο, απαιτήσεις ως δήθεν διαφορές πληρωμών για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 1.156.000 ευρώ περίπου, τις οποίες το Διαιτητικό Δικαστήριο επιδίκασε κατά πλειοψηφία, παρόλο που όταν επιλήφθηκε αυτό η εταιρία τα είχε εισπράξει στο σύνολό τους, καθώς και αξιώσεις (προκαταβολικές) για απώλεια εσόδων από δευτερογενή (ανακυκλώσιμα υλικά) για το 2019 και το 2020 συνολικού ύψους 707.000 ευρώ περίπου. Γι’ αυτές τις τελευταίες ο Περιφερειάρχης είπε πως η εκκαθάριση σύμφωνα με τη σύμβαση γίνεται στο τέλος του 2022 σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού που ορίζεται σε αυτή. Στη σύμβαση προβλέπεται ότι το 50% λαμβάνει η εταιρία και το 50% η Περιφέρεια, η οποία εγκρίνει τις τιμές πώλησης, όμως ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν στείλει στην Περιφέρεια απολύτως τίποτε κατά παράβαση της σύμβασης. 

«Αέρας κοπανιστός…»
«Κανένας περιφερειάρχης δεν μπορούσε να πληρώσει τέτοια χρήματα, που για μένα ήταν «αέρας κοπανιστός», καθώς είχαμε πληρώσει τα πάντα», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης. Συνεχίζοντας, απέδωσε το αίτημα της εταιρίας για αποζημίωση, στη διαπίστωση ότι «μετά μια περίοδο που πέρασε, είχε φτάσει να έχει κεφάλαιο κάτω από το μισό που έπρεπε να έχει στην ετήσια έκθεση. Έπρεπε δηλαδή να μπει υπό διαχείριση και να κλείσει. Στην προσπάθειά τους αυτή  δείξανε από τις 23/07/2019 – δηλαδή προτού καν να λειτουργήσει το εργοστάσιο – ότι τους χρωστάμε 5 εκ. ευρώ, τα οποία  θα έχουν στο ενεργητικό τους, αλλά δεν τους τα έχουμε δώσει εμείς, άρα δεν πρέπει να κλείσει η εταιρία». 
Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι στην αίτηση που έκανε η «Αειφορική» στο Εφετείο υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια παίρνει τα χρήματα από τους Δήμους και δεν τα αποδίδει στην εταιρία, τη στιγμή που έχει εξοφλήσει μέχρι τέλος του έτους, ενώ, όπως είπε, οι Δήμοι με κατάσταση που δόθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία στο τέλος του 2021 χρωστούσαν στην Περιφέρεια 3.316.157 ευρώ και σήμερα  το χρέος τους ανέρχεται σε  4.737.431,93 ευρώ.

Ασφαλιστικά μέτρα
Ο αγώνας θα συνεχιστεί, με τον Περιφερειάρχη να κάνει γνωστό χθες ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνουν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία ζήτησε η Περιφέρεια, μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος ακύρωσης της κατά πλειοψηφίας απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου. «Η Περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουν ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ενώ πρόκειται να αποσταλεί καταγγελία και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, γιατί ακούγεται ότι κάτι ανάλογο επιχειρείται να γίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας», σημείωσε.

Π.Δ.Ε. – Οικον. Επιτροπή
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει προκληθεί από τη μείωση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο Περιφερειάρχης είπε πως από τα 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2018, έπεσαν στα 15 εκ. ευρώ ετησίως και πρόσθεσε: «Ενημερώσαμε όλους τους φορείς και το 2021 και το 2022 πως δεν μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε για έργα που είχαν προγραμματίσει για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας. Παρόλα αυτά, ότι είχαν κάνει το 2021, περίπου μέχρι τον Οκτώβριο, τα πληρώσαμε. Όμως, τους ειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν μπορεί ξανά να συμβεί γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εμείς».
Όσον αφορά στην απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας να ζητήσει γνωμοδότηση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε τη θέση του ότι αυτή ενήργησε προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος με την ανάθεση σε εξωτερικούς δικηγόρους.

Απάντηση στη ΛΑΣΥ
Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Αρχή με ανακοίνωσή της απαντά αναλυτικά και σε όσα της καταλόγισε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τονίζοντας πως οι θέσεις που εκφράζει «απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα». Μεταξύ άλλων, εκφράζει την απορία και τον προβληματισμό της «για τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχεται για τη μεταφορά του υπολείμματος, η οποία είναι μέρος της αρμοδιότητάς της που αφορά τη λειτουργία της ΜΕΑ Ηπείρου όταν και σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς πέτυχε, σπάζοντας το «μονοπώλιο», από 0,235€ το τονοχιλιόμετρο που μεταφέρονταν ως πρόσφατα σε 0,156€, αλλά και εξασφάλισε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κρατική επιχορήγηση, προς όφελος των Ηπειρωτών».