Έργα για… μικρό καλάθι στη Χαριλάου Τρικούπη!

on .

XARILAOY TRIKOYPH

Η οδός Χαριλάου Τρικούπη είναι μία από τις κεντρικότερες της πόλης και σίγουρα η πιο επιβαρυμένη κυκλοφοριακά, ειδικά τις ώρες αιχμής και όταν η αγορά είναι ανοιχτή. Κάθε παρέμβαση λοιπόν σ’ αυτήν πρέπει να είναι καλά μελετημένη για να μην προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει!

Τα παραπάνω ως παρατήρηση με αφορμή τη σύμβαση που υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ για έργο ύψους 600.000 ευρώ που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη Χαρ. Τρικούπη και την Πλατεία Πάργης. 

Το ύψος της σύμβασης δεν προϊδεάζει για μεγάλης έκτασης έργα, αλλά για επιμέρους «διορθώσεις» και αλλαγές, οι οποίες όμως επίσης απαιτούν προσοχή και είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξουν πολλά στη συγκεκριμένη οδό. 

Όπως επισημαίνει ο Δήμος, κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι «να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και τα ποδήλατα, ενώ συγχρόνως να επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων».

Οι παρεμβάσεις

Η μελέτη προβλέπει τροποποίηση του άξονα της Χαρ. Τρικούπη προκειμένου να μειωθούν οι πολλαπλές αλλαγές κατεύθυνσης αλλά και για να ευθυγραμμιστεί με την είσοδο της προέκτασης, με την οποία δεν υπήρχε σύγκλιση. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, καθώς τα περιθώρια αλλαγών είναι πολύ περιορισμένα κατά μήκος του δρόμου. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή πέντε διαβάσεων πεζών πριν τη συμβολή με τις κάθετες οδούς για να επιτρέπουν στα οχήματα που εισέρχονται να κινούνται ανεπηρέαστα.

Η πιο ουσιαστική αλλαγή θα γίνει στα πεζοδρόμια όπου προβλέπεται η επίστρωση με πλάκες που θα είναι ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής και ασφαλείς για την κίνηση των πεζών, ενώ κατά μήκος τους θα κατασκευαστεί λωρίδα όδευσης τυφλών διαφορετικής υφής και χρώματος για την καθοδήγηση και ασφαλή διακίνηση των ατόμων με προβλήματα στην όραση.

Τέλος, στην πλατεία Πάργης θα κατασκευαστεί ισόπεδος κόμβος, ενώ ο άξονας των οδών θα μετατοπιστεί σε περιορισμένη έκταση, σε σχέση με τον υφιστάμενο, λόγω της διαφοροποίησης του πλάτους των πεζοδρομίων και των παρκίδων.

«Θα λύσει προβλήματα…»

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, επιτυγχάνεται αφενός η επίλυση σοβαρών προβλημάτων σε μία πυκνοδομημένη και με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο περιοχή και αφετέρου η σημαντική αναβάθμισή της.

Ο κ. Αρλέτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας στην εξέλιξη όλων των έργων. 

Όπως ανέφερε, «το κλίμα αυτό αναμφίβολα επηρεάζει τα εργοτάξια σε ένα χρονικό διάστημα που μπορούσαν να ανεβάσουν ρυθμούς. Οι ανάδοχοι κάνουν την προσπάθειά τους για να μην παγώσουν οι εργασίες. Η Δημοτική Αρχή κατανοεί τα προβλήματα αυτά, είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και επιπλέον πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση ώστε να κλείσουν ομαλά τα έργα που εκτελούνται από το ΕΣΠΑ και έχουν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα».