Στοίχημα η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή!

on .

ERGA MPOYLNTOZA

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ηράκλεια Σερρών, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ όλη τη χώρα, καθώς και επιστήμονες με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Θέμα του: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Φυσικές Καταστροφές, Προειδοποίηση - Πρόληψη – Αποκατάσταση» και κατά τη διάρκεια των εργασιών αναλύθηκαν οι προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση για την Πολιτεία και ειδικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι υποχρεώσεις και οι δυνατότητες που διανοίγονται για τους Δήμους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιταγές του νέου κλιματικού νόμου.

Ο Υπουργός Υποδομών

«Παρών» στο συνέδριο και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, ο οποίος ανακοίνωσε νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία πολιτών και υποδομών ύψους 1,8 δισ. ευρώ σ’ όλη τη χώρα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ άλλα 500 εκατ. διατίθενται για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται από τους παραχωρησιούχους.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο κλιματικός νόμος θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και θα θέσει το πλαίσιο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με περιβαλλοντικά βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου έχει διενεργήσει από τον Ιούλιο του 2019 ως το τέλος του 2021, 75.000 αυτοψίες σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και κατοικίες και έχει προχωρήσει σε 79.000 ενέργειες αποκατάστασης. Στο ίδιο διάστημα έχουν δοθεί αποζημιώσεις πάνω από 230 εκατ. ευρώ σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Άλλες τοποθετήσεις

Ο πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό σημείο αφετηρίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ωστόσο χρειάζονται πιο φιλόδοξα βήματα. 

Ο Πρόεδρος του «Πράσινου Ταμείου», Στάθης Σταθόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προγράμματα απολιγνιτοποίησης και στο σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης με την εκπόνηση δημοτικών σχεδίων κατασκευής δικτύων φόρτισης με σεβασμό στις ανάγκες κυκλοφορίας των πολιτών και ειδικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων. 

Ακολούθησαν επιστημονικές παρουσιάσεις από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκα και τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θοδωρή Κολυδά για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που είναι επιταχυνόμενες, ενώ η επιστημονική συνεργάτης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Έλενα Μουρελάτου παρουσίασε τη λύση που εφαρμόστηκε στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας για την ιχνηλάτηση, συγκέντρωση, κατηγοριοποίηση, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των φερτών υλικών από τις πλημμύρες.

Σύμφωνο συνεργασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπετζώνης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, Δήμαρχος Λεβαδαίων Ι. Ταγκαλέγκας και ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Ανδρέας Στεργίου υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας, προκειμένου τα τρία δίκτυα να αναπτύξουν από κοινού δράσεις, να υποβάλουν προτάσεις και να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν για πρόληψη και αποκατάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ηπειρωτική συμμετοχή

Ηπειρωτική συμμετοχή υπάρχει και στα τρία αυτά Δίκτυα Πόλεων. Συγκεκριμένα, στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συμμετέχουν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Δωδώνης, Πωγωνίου και Ζηρού. Στο Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια συμμετέχουν οι Δήμοι Κόνιτσας, Ζαγορίου και Αρταίων. Τέλος, στο Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Γ. Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων και Ν. Σκουφά.

Τι προβλέπεται…

Η συμφωνία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανοίγει το δρόμο οι πολυάριθμοι Δήμοι - μέλη των τριών Δικτύων, να αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή των Δήμων - μελών τους στην Κλιματική Αλλαγή.