Ειδικός Σύμβουλος του δημάρχου με δώρο απευθείας ανάθεση για έργο!

on .

KARBOYNHS EYAGGELOS\

• Πολύς θόρυβος τις τελευταίες ημέρες για την πρόσληψη γιού αντιδημάρχου με οχτάμηνη σύμβαση, αλλά ούτε λέξη για το σκάνδαλο της πρόσληψης του πρώην διοικητή του «Χατζηκώστα» κ. Ευάγγελου Καρβούνη, ως Ειδικού Συμβούλου του δημάρχου και απευθείας ανάθεσης του έργου ...«

Σύμβουλος προετοιμασίας φακέλου έργου»!!! Επειδή ως ιδιαιτέρως εύθικτος (έτσι πρέπει να είμαστε όλοι...) εμφανίζεται ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου των Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» κ. Ευάγγελος Καρβούνης, ας δούμε πως τακτοποιήθηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ και πως δέχτηκε να του δοθεί παρανόμως (και) δουλειά με απευθείας ανάθεση! Ελπίζουμε ότι θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στους πολίτες, αυτός και ο δήμαρχος- κάτι που δεν έκαναν όταν σχολίασε το σκάνδαλο πριν από καιρό το pbnews.gr. Φυσικά ο κ. Ελισάφ απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι δε διστάζει να παρανομήσει, όπως φαίνεται ότι έκανε (και) με τον κ. Ευάγγελο Καρβούνη, χτίζοντας το δικό του πελατειακό σύστημα. Μικροπολιτική του Ελισάφ Ο κ. Ελισάφ, που συχνά- πυκνά κατηγορείται και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την άσκηση επιζήμιας για την πόλη μικροπολιτικής, στις 3 Ιουνίου 2021 προσέλαβε ως Ειδικό του Σύμβουλο τον κ. Ευάγγελο Καρβούνη, τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διορίσει ως διοικητή του νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Θυμάστε που ενώ η ΝΔ έγινε κυβέρνηση αυτός παρέμενε στη θέση του και μάλιστα εγκαινίασε το Πολυδύναμο χωρίς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, αλλά υποστηριζόμενος από τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Απλώνει «δίχτυα» Πτυχιούχος Πληροφορικής είναι ο άνθρωπος, αλλά ουδείς γνωρίζει αν και πόσο απαραίτητος ήταν στον δήμαρχο, που έχει αρκετούς συμβούλους και βεβαίως καταρτισμένα υπηρεσιακά στελέχη και στον τομέα της Πληροφορικής.

Εικάζεται ότι ήθελε να δώσει δουλειά στον κ. Καρβούνη, που είχε απολυθεί από το «Χατζηκώστα» και τον προσέλαβε, απλώνοντας έτσι τα «δίχτυα» του προς διάφορους πολιτικούς χώρους, όπως έκανε και με την κ. Σοφία Μαρκούλα, που την όρισε εκπρόσωπο του Δήμου στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Σχεδία» και Πρόεδρό της. Απευθείας ανάθεση! Ως εδώ ας πούμε ότι ήταν δικαίωμά του, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό. Την ίδια ημέρα όμως, του κάνει κι ένα δώρο ως επισφράγιση της συνεργασίας τους.

Προβαίνει σε απευθείας ανάθεση που υπέγραψε ο ίδιος, στον νεοπροσληφθέντα Σύμβουλό του, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ...Σύμβουλος για την προετοιμασία φακέλου για τη χρηματοδότηση ενός έργου του Δήμου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»!!! Τόσο βιαστικοί ήταν και οι δυό τους, που δεν περίμεναν να περάσει τουλάχιστον λίγος καιρός; Έπρεπε την ίδια ημέρα της πρόσληψης να γίνει και η παράνομη απευθείας ανάθεση;

Εκτός κι αν αυτό ετέθη ως όρος για τη συνεργασία...

Παρανομία

Η αμοιβή για αυτή τη δουλειά (πέραν του μισθού του κ. Καρβούνη) εκτιμήθηκε στα 4.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ, αλλά με την παρανομία ουδείς ασχολήθηκε- εκτός κι αν συνέβη και μας διαφεύγει, οπότε να μας το πούνε. Σύμφωνα όμως με το νόμο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως π.χ. ο κ. Καρβούνης, που προσλαμβάνονται ως Ειδικοί Σύμβουλοι κλπ., είναι ασυμβίβαστο να ασκούν και το επάγγελμά τους, εκτός κι αν τους δόθηκε ειδική άδεια.

Στην προκειμένη περίπτωση παρανόμησε ο δήμαρχος με την απευθείας ανάθεση έργου στο συνεργάτη του, εκτός κι αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσε... ειδική απόφαση για την απευθείας ανάθεση. Όμως το άρθρο 39 του νόμου 4735/2020, ορίζει σαφώς ότι οι Ειδικοί Σύμβουλοι μπορούν να χειριστούν ζητήματα του Δήμου, να επεξεργάζονται φακέλους έργων, μελέτες κλπ., χωρίς πρόσθετη αμοιβή! Τι λέει ο Νόμος Λέει ο Νόμος 3584/2007 αρ. 163 παρ. 7, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το αρ. 39 Ν. 4735/2020 (ΦΕΚ 197/2020) (ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) (Άρθρο 39) – Ειδικοί Σύμβουλοι – Επιστημονικοί Συνεργάτες – Ειδικοί Συνεργάτες των ΟΤΑ: «7. Το έργο των Ειδικών Συμβούλων, των Ειδικών Συνεργατών και των Επιστημονικών Συνεργατών δεν είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του δικηγόρου, αλλά αναστέλλει την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Συμβούλου, του Ειδικού Συνεργάτη και του Επιστημονικού Συνεργάτη.

Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να εισάγονται εξαιρέσεις από τα ασυμβίβαστα της παρούσας, με ανάλογη εφαρμογή της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 29 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α΄ 114). Υπό τη διεύθυνση του Προϊσταμένου της οικείας Υπηρεσίας του Δήμου, οι Ειδικοί Σύμβουλοι, οι Ειδικοί Συνεργάτες και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες, εφόσον κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών και τα λοιπά προσόντα, μπορούν να συντάσσουν χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μελέτες και τεύχη διαγωνισμών για έργα, υπηρεσίες και προμήθειες του Δήμου».

Δωράκι...

Στο θέμα, πέραν της νομιμότητας, υπάρχει και η ηθική διάσταση. Για ποιο λόγο ο δήμαρχος προέβη στην απευθείας ανάθεση έργου στον Ειδικό Σύμβουλό του- που όμως το έργο ήταν στα πλαίσια των καθηκόντων του; Η προφανής απάντηση είναι ότι ήθελε να τον στηρίξει, να του δώσει ως ...δώρο και χρήματα μέσω ανάθεσης! Αλλά η προετοιμασία του φακέλου για τη χρηματοδότηση έργου, δε θα μπορούσε να γίνει από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να αποφευχθεί έτσι το σκάνδαλο με την ανάθεσή του στο Σύμβουλό του; Για αυτή τη δουλειά όμως προσέλαβε με μηνιαίο μισθό τον κ. Καρβούνη κι όχι για να τον τροφοδοτεί με απευθείας αναθέσεις. Γιατί σιωπούν; Το γιατί σιώπησε η αντιπολίτευση σε μια τόσο φαύλη ενέργεια του κ. Ελισάφ, ας κρίνουν οι πολίτες των Ιωαννίνων, μαζί με εκείνον και τον Σύμβουλό του που συναίνεσε σε αυτή. Ο Δήμος όμως δεν είναι ιδιοκτησία του κ. Ελισάφ για να κάνει ό,τι θέλει- κατά το «μπάτε σκύλοι κι αλέστε». Εξελέγη για να υπηρετεί την πόλη των Ιωαννίνων κι όχι διάφορα συμφέροντα ή να ασκεί μιά αμφιβόλου νομιμότητας και ηθικής διοίκηση.

Πάντως αν ο κ. Καρβούνης συνεχίζει χωρίς ειδική άδεια (κι αν ακόμη εκδόθηκε ελέγχεται η νομιμότητά της) να ασκεί το επάγγελμά του, τότε πρέπει πάραυτα να παραιτηθεί ή να τον απολύσει ο δήμαρχος. Το λόγο πλέον έχουν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μιχελάκης και η Εισαγγελική Αρχή.