Όχι στην επιλεκτική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων!

on .

DHMARXEIO IOANNINA

• Αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει κατά καιρούς το ζήτημα της χρηματοδότησης από πλευράς του Δήμου Ιωαννιτών ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων και σωματείων της πόλης. Κι αυτό επειδή πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι του εκλογικού σώματος! Η ενίσχυση αθλητικών συλλόγων ξεκίνησε ως πρωτοβουλία επί θητείας της Δημοτικής Αρχής Θ. Μπέγκα, προκαλώντας όμως και τότε αντιδράσεις και δυσαρέσκεια αναφορικά με τα ποσά που δίνονταν, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε μοριοδότηση των σωματείων και ανάλογη κατανομή των πόρων.

Χθες η παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης επανήλθε στο θέμα, αυτή τη φορά εξαπολύοντας βολές κατά της νυν Δημοτικής Αρχής, η οποία είναι αλήθεια ότι ακόμα δεν έχει… καταφέρει να επικαιροποιήσει τη διαδικασία μοριοδότησης των σωματείων και δίνει χρήματα με εντελώς δικά της κριτήρια!

«Εμείς επιδοτούσαμε…»

Έκθετη στα μάτια όλων των αθλητικών σωματείων παραμένει η Δημοτική Aρχή σύμφωνα με την «Ενότητα Πολιτών», καθώς, όπως επισημαίνει, στην αρχή της θητείας της κατήργησε, με το πρόσχημα ότι θα την επικαιροποιήσει, τη διαδικασία μοριοδότησης που είχε καθιερώσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή μέσω της οποίας εξασφαλιζόταν οριζόντια η χρηματοδότηση των τοπικών συλλόγων και σωματείων.

Η παράταξη υπενθυμίζει ότι η δική της Δημοτική Αρχή είχε επιδοτήσει όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία με μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «η παρέμβασή μας αυτή είχε τύχει καθολικής αποδοχής από τα ερασιτεχνικά σωματεία και συλλόγους».

Πρόκειται, ωστόσο, για αποστροφή που δεν ισχύει απολύτως, αφού και η Δημοτική Αρχή του Θ. Μπέγκα είχε δεχθεί κατά καιρούς κριτική για επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις αθλητικών σωματείων!

«Στο σημείο μηδέν…»

«Τρία σχεδόν χρόνια μετά και αφού ακούσαμε διάφορες δικαιολογίες, από την αναμονή για την ολοκλήρωση του μητρώου σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μέχρι δήθεν νομικά κωλύματα στον τρόπο χρηματοδότησης, είμαστε στο σημείο μηδέν», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η παράταξη Μπέγκα και προσθέτει: «Κι ενώ τίποτα δεν έγινε στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης ξεκάθαρων διαδικασιών μέσω των οποίων μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν όλα τα τοπικά σωματεία και οι σύλλογοι, έγιναν πολλά στην κατεύθυνση της «επιλεκτικής» χρηματοδότησης».

Κατηγορεί μάλιστα τη Δημοτική Αρχή ότι εφαρμόζει την τακτική των «απευθείας αναθέσεων» και στον αθλητισμό!

Επιλεκτική ενίσχυση

Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα, η «Ενότητα Πολιτών» παρουσιάζει την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για την χρηματοδότηση αθλητικής ακαδημίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης της περιοχή μας, η οποία, όπως ισχυρίζεται, ελήφθη χωρίς κανένα απολύτως αντικειμενικό κριτήριο. Σπεύδει δε να δηλώσει ξεκάθαρα «υπέρμαχη της οικονομικής στήριξης των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας, μέσα όμως από διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια» και καλεί τη Δημοτ. Αρχή «να απαντήσει σε όλους τους συλλόγους των Ιωαννίνων γιατί συνεχίζει να τους στερεί πόρους που τους έχουν ανάγκη, χρηματοδοτώντας όσους εκείνη επιθυμεί με άγνωστα κριτήρια και προθέσεις».