Κίνδυνος να μείνουν στη μέση σημαντικά δημοτικά έργα λόγω έλλειψης πόρων!

on .

PED SYNEDRIASH 10 5 22

• Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε χθες η ΠΕΔ Ηπείρου επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μείνουν στη μέση σημαντικά έργα που έχουν ξεκινήσει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά όμως οι πόροι δεν είναι επαρκείς!

Το σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, όπου έγινε συζήτηση για τα δυο έγγραφα της Περιφέρειας Ηπείρου που κάνουν λόγο για αναστολή χρηματοδότησης των εν λόγω έργων και τα οποία εύλογα έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Δήμους της Ηπείρου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτση για πολλούς Δήμους η αρνητική αυτή εξέλιξη συνιστά σοβαρή ανατροπή στο σχεδιασμό τους και προκαλεί αδυναμία υλοποίησης του τεχνικού τους προγράμματος, γεγονός που έρχεται σε συνδυασμό και με την αύξηση των τιμών για όλα τα δημόσια έργα, καθώς και της ενέργειας. Παράλληλα, τονίστηκε πως είναι πολύ πιθανό οι ανάδοχοι των έργων των οποίων αναστέλλεται η χρηματοδότηση, να στραφούν σήμερα κατά των Δήμων και όχι κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, και να διεκδικήσουν με μεγάλη πιθανότητα, αποζημιώσεις για τα έργα αυτά.

Το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ντακαλέτσης συνδύασε και με την προ καιρού απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να εκχωρήσει μονομερώς στους Δήμους, την αρμοδιότητα συντήρησης των οδικών δικτύων που διέρχονται μέσα από τους οικισμούς των Δήμων. Η απόφαση αυτή έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστη ως σήμερα και ζητείται από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου να αναθεωρηθεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔ, το Δ.Σ. ομόφωνα κατέληξε σε απόφαση με την οποία ζητά την κατά προτεραιότητα πληρωμή των έργων των Δήμων που έχουν δημοπρατηθεί και ακολούθως, να ζητηθεί από την πολιτεία η διακριτή διαχείριση από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Δήμων της χώρας.

Προσλήψεις στις Πολεοδομίες Στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου συζητήθηκε και η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) των Δήμων, μετά από πρόσφατο αίτημα των εργαζομένων στις Τεχνικές Υπηρεσίες και τις Πολεοδομίες των Δήμων της Ηπείρου, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν.

Στη συνεδρίαση προσεκλήθη και τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Παππάς, υπάλληλος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος τυγχάνει και μέλος της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Ηπείρου - Κερκύρας - Λευκάδας, παρουσιάζοντας τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης των συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών, σύμφωνα με τον κ. Παππά, αριθμούσε πάνω από 90 άτομα πριν από μερικά χρόνια και σήμερα έχει καταλήξει να απασχολεί 23 άτομα, παρ’ ότι καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου του Νομού Ιωαννίνων. Η πλειοψηφία των Δημάρχων διαφώνησε με την αναγκαιότητα σύστασης Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) σε κάθε Δήμο της χώρας, όπως ορίζει το σχετικό νομοθέτημα, με συγκεκριμένο προσωπικό μάλιστα που ανέρχεται σε τουλάχιστον 5 άτομα ανά υπηρεσία.

Προτάθηκε δε από κάποια μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. η αλλαγή του νομοθετήματος και είτε να παραμείνουν οι πολεοδομικές υπηρεσίες στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, είτε να αναλάβουν την αρμοδιότητα οι Περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα της Π.Ε.Δ. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση, μιλά για άμεσες προσλήψεις και ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των υφιστάμενων πολεοδομικών υπηρεσιών. Πρόταση εκ μέρους του προέδρου της Π.Ε.Δ., ήταν να συνδράμει οικονομικά η Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο έργο ψηφιοποίησης των αδειών.

Άλλα θέματα...

Από τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ξεχωρίζει η ομόφωνη απόφαση της Π.Ε.Δ. για την εκπόνηση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας ζώνης. Η ΟΧΕ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους Αρταίων, Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων. Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια παλιότερης απόφασης του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. για την αποτροπή κατασκευής πλωτού φωτοβολταϊκού στη Λίμνη Πουρναρίου, προσπάθεια που ως γνωστόν, είχε θετική κατάληξη.