Απ’ το πιο ωραίο μπαλκόνι μέχρι καθαρισμούς στην Παμβώτιδα!

on .

LOYLOYDIA MPALKONI

• Καίριας σημασίας υπόθεση για τα Γιάννενα είναι η μέριμνα για την προστασία και ανάδειξη του ιδιαίτερου περιβάλλοντος τουΛεκανοπεδίου, ιδιαίτερα δε της λίμνης Παμβώτιδας η οποία διαθέτει ένα πλούσιο αλλά ευαίσθητο οικοσύστημα.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες και αυτός είναι ο στόχος των δράσεων που θα διοργανώσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών και συγκεκριμένα ο Τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή πλήθους φορέων, συλλόγων και εθελοντών.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βασίλη Βλέτσα να τονίζει χθες σε δηλώσεις του πως αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πράσινων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την περίοδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα». Το πιο ωραίο μπαλκόνι Η πρώτη από τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι ένας διαγωνισμός για το ομορφότερο μπαλκόνι της πόλης καθώς και κάθε άλλου αίθριου χώρου που είναι ορατός σε κοινή θέα, ο οποίος ξεκίνησε χθες, με σκοπό να δημιουργηθούν όμορφες πολύχρωμες νότες στις γειτονιές των Ιωαννίνων.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά. Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευτεί και θα αξιοποιηθεί από το γραφείο τουρισμού του Δήμου.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποστέλλουν τις φωτογραφίες τους και τα στοιχεία τους στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Βόλτα σε μονοπάτια Δεύτερη δράση είναι μία περιήγηση στα μονοπάτια του οικισμού Γερακαρίου με θέα την Παμβώτιδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Μαΐου με ώρα έναρξης 09.30 από την εκκλησία του οικισμού και συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την τοπική κοινότητα Πλατανιάς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και των Ερυθρό Σταυρό.

Στόχος, όπως αναφέρει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, η επαφή των συμμετεχόντων με την φύση, η ενημέρωση για θέματα πυρασφάλειας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και αντιμετώπισης μικροατυχημάτων στην φύση. Δράση για τη λίμνη Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την Κυριακή, 29 Μαΐου, θα λάβει χώρα δράση με θέμα «φροντίζω την Λίμνη Παμβώτιδα». Πρόκειται ουσιαστικά για πολλαπλές δράσεις καθαρισμού σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος του παραλίμνιου μετώπου, καθώς και σε ρέματα που οδηγούν στην λίμνη, σε αυτοσχέδια σημεία εναπόθεσης σκουπιδιών αλλά και μέσα στους καλαμιώνες, όπου θα γίνει με τη βοήθεια σκαφών.

Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν τοπικοί φορείς καθώς και πλήθος περιβαλλοντικών - εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων από το μητρώο του Τμήματος Περιβάλλοντος. Στόχος της, όχι μόνο να απομακρύνουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα από τη λίμνη και τις γύρω περιοχές, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της Παμβώτιδας για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και το οικοσύστημα της Ηπείρου.

Εκδήλωση για ΑΠΕ

Τέλος, την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, δηλαδή την Κυριακή, 5 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ., ο Δήμος Ιωαννιτών, στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος LOCAL4GREEN PLUS και του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, θα διοργανώσει ανοιχτή εκδήλωση για τους πολίτες με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και Τοπική Αυτοδιοίκηση» στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με τις εταιρείες Πίνδος, Βίκος και φάρμες Νάκης. Έκκληση για οικόπεδα Στο μεταξύ, καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, θα αυξάνει ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή αποτεφρώνοντας δασικές εκτάσεις ή να κάψουν περιουσίες.

Προκειμένου να μειωθεί κάθε κίνδυνος πυρκαγιάς ο Βασίλης Βλέτσας και η προϊσταμένη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Ηπείρου Αντιπύραρχος Αναστασία Ράγιου (φωτό) απηύθυναν χθες έκκληση προς όλους τους πολίτες να προβούν άμεσα στον καθαρισμό οικοπέδων κι άλλων ιδιωτικών εκτάσεων απομακρύνοντας την καύσιμη ύλη.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει ήδη σε εκτενή ενημέρωση όλων των τοπικών κοινοτήτων για την υποχρέωση καθαρισμού που υπάρχει, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα πέντε εργολαβίες για τον καθαρισμό δημοτικών χώρων και την κοπή χόρτων.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, οι εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνουν το κόψιμο των χορταριών, το κλάδεμα των δέντρων, την απομάκρυνση όλων των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται σε αυτά, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που θα συμβάλλει στην πρόληψη εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς. Ο κ. Βλέτσας σημείωσε πως «το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει έγκαιρα ενημερώσει τις τοπικές κοινότητες και έχει ήδη ζητήσει από τη ΔΕΥΑΙ να συμβάλλει σε αυτήν την εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι στο εξής όσοι πληρώνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό θα λαμβάνουν σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Τέλος, έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε περίπτωση που κάποιοι συμπολίτες δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ώστε να παρέμβει ο Δήμος πράγμα όμως που το απευχόμαστε γιατί προκύπτουν οικονομικά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες».

Από την πλευρά της η κ. Ράγιου τόνισε πως «ένας τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Να μην ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», συμπληρώνοντας ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται δεν αποτελούν λύση. «Προέχει να διαμορφώσουμε περιβαλλοντική και κοινωνική κουλτούρα», σημείωσε.