Σε πρώτο πλάνο λειψυδρία και αντιπυρική θωράκιση!

on .

BRYSH STAGONES LEIPSYDRIA

• Η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει και δύο είναι τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες και στην περιοχή μας. Αφενός η λειψυδρία που ευχή όλων είναι να μην κάνει την εμφάνισή της.

Πρόκειται για θέμα που απαιτεί συγκεκριμένο σχεδιασμό και παρεμβάσεις ώστε να μετριαστούν οι συνέπειές της για τους πολίτες, με Δήμους όπως αυτός του Πωγωνίου να προνοούν ήδη.

Αφετέρου, είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους σε περίπτωση που προκύψουν. Εδώ τον πρώτο λόγο έχει η Πυροσβεστική, η οποία όμως στην Ήπειρο δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό, ενώ απαιτούνται και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από πλευράς Δήμων.

Έργα στο Πωγώνι

Η λειψυδρία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για πολίτες και φορείς εν μέσω καλοκαιριού. Στην αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης βασικό ρόλο μπορεί να παίξει ο εκσυγχρονισμός των πεπαλαιωμένων δικτύων, καθώς είναι γνωστό ότι καθημερινά χάνονται τεράστιες ποσότητες πόσιμου νερού εξαιτίας βλαβών. Αυτό το έχει αντιληφθεί καλά ο Δήμος Πωγωνίου ο οποίος επιχειρεί να δώσει μόνιμη λύση σε προβλήματα υδροδότησης των οικισμών του μέσω έργων ύδρευσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί σε πολλές Κοινότητες.

Ήδη, όπως κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή του, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας που αφορούν τις Κοινότητες Χρυσόρραχης, Βροντισμένης, Μαυροβουνίου και Βήσσανης, ενώ προχωρά η συντήρηση και αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης των εν λόγω Κοινοτήτων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 255.422 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί ένα μέρος από το πρόγραμμα του υπουργείο Εσωτερικών για την λειψυδρία και το υπόλοιπο από ιδίους πόρους του Δήμου. Εκσυγχρονισμός δικτύων Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε μία μεγάλη εργολαβία έργων ύδρευσης – αποχέτευσης σε 11 ακόμη Κοινότητες, προϋπολογισμού 172.500 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου.

Τα έργα υλοποιήθηκαν στις Κοινότητες Μαυροβουνίου, Αρετής, Μαζαρακίου, Δελβινακίου, Ποντικατών, Χαραυγής, Στρατίνιστας, Ορεινού – Ξηροβάλτου, Κεφαλοβρύσου, Δολού και Σταυροσκιαδίου.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, «η αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.

Είναι σημαντικό να φτάνει στα σπίτια όλων καθαρό και ποιοτικό νερό, χωρίς διακοπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Αντιπυρική περίοδος

Στο μεταξύ, έχουμε μπει ήδη στη φετινή αντιπυρική περίοδο και, μπορεί ο καιρός να είναι προς το παρόν σύμμαχος, όμως κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το καλοκαίρι. Βασικό ρόλο εδώ παίζει η πρόληψη με τον Δήμο Ιωαννιτών να συνεχίζει την προσπάθεια παρακίνησης των ιδιοκτητών οικοπέδων να τα καθαρίσουν ώστε να μην αποτελούν εστίες κινδύνου. Όσο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι σαφές ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης, όπως προέκυψε και από επίσκεψη που πραγματοποίησαν στελέχη του τοπικού ΚΚΕ στις υπηρεσίες της.

Οι νέες προσλήψεις που έρχονται δεν φτάνουν να καλύψουν τα κενά που έχουν προκύψει λόγω συνταξιοδοτήσεων, ανέφερε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο Διοικητής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ηπείρου Αντιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης. Στην Ήπειρο θα έρθουν περίπου 50 άτομα. Εξάλλου, λόγω υποχρηματοδότησης στην Πυροσβεστική και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων υπάρχει δυσκολία στην υλοποίηση βασικών δράσεων πρόληψης όπως είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, η διάνοιξη οδών πρόσβασης σε δυσπρόσιτες δασικές εκτάσεις κλπ.