Κίνητρα σε ορεινούς Δήμους για να αναπτύξουν ΑΠΕ

on .

DHMARXOI MHTSOTAKHS 4 5 22

• Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για να τεθούν από τους «καθ’ ύλην αρμόδιους» στην Κυβέρνηση τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικροί ορεινοί Δήμοι. «Παρόντες» όπως έγραψε ήδη χθες ο «Π.Λ.» ήταν και εννέα δήμαρχοι της Ηπείρου, οι οποίοι έθεσαν τα καυτά προβλήματα των περιοχών τους, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να τους αφουγκραστούν, για να μην ερημώσουν εντελώς οι ορεινές περιοχές.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης έθεσε στον Πρωθυπουργό το καυτό θέμα της ενεργειακής φτώχειας, που σήμερα συνταράσσει περισσότερο από ποτέ την ελληνική κοινωνία. Κατά την τοποθέτησή του είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει την πρόταση που είχε καταθέσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη.

Για έργα ΑΠΕ
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, στην κατεύθυνση και αντίστοιχων αποφάσεων του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, προτείνεται να δοθούν κίνητρα στους Δήμους μέσω μη κερδοσκοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, για να αναπτύξουν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία κατά προτεραιότητα θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε μέσω της παραγωγής ενέργειας να ωφεληθούν τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά του κάθε Δήμου. Μάλιστα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως επίκειται η προκήρυξη σχετικού χρηματοδοτικού προγράμματος που θα απευθύνεται στους Δήμους.
Η πρόταση αυτή ουσιαστικά υλοποιείται σήμερα από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ και μερικές ημέρες, και συγκεκριμένα από το άρθρο 100 του σχεδίου νόμου για τη διευκόλυνση αδειοδότησης των ΑΠΕ, χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω εξειδίκευση, όπως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης.

Όχι στα μεγάλα
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ και στη σχετική αναφορά του Δημάρχου Δωδώνης απαντώντας ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτραπούν μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα να βλάψουν το περιβάλλον και να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία περιοχών και τόνισε επίσης, πως όπου η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών είναι καθολική, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη κατά την αδειοδότηση των σχετικών έργων και η κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει την κατασκευή τους.

Για τις τράπεζες…
Για το θέμα της λειτουργίας των υποκαταστημάτων των Τραπεζών στους περιφερειακούς Δήμους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως σε συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών θα γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τράπεζας σε κάθε Δήμο ή να μην κλείσουν άλλα.
Τέλος, ο δήμαρχος Δωδώνης χαιρετίζει και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, η οποία εντός 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Ανακοίνωση για την σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό εξέδωσε και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης που επίσης έδωσε το «παρών».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καψάλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο ενεργειακό κόστος καθώς και στα αντισταθμιστικά έργα.
Εξάλλου, τα περισσότερα προβλήματα των ορεινών Δήμων είναι κοινά και από το σύνολο των Δημάρχων έγινε αναφορά στην ερήμωση των περιοχών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, το κλείσιμο των υπηρεσιών κλπ.