Στόχος η τουριστική ανάπτυξη για Γιάννενα – Αργυρόκαστρο!

on .

 ARGYROKASTRO

• Τις δυνάμεις τους ενώνουν φορείς του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας από Γιάννενα και Αλβανία, συγκεκριμένα την περιοχή του Αργυροκάστρου, με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των δύο περιοχών μέσω της αξιοποίησης των κοινών συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο της 1ης Αλβανοελληνικής εμπορικής έκθεσης Αργυροκάστρου, στην οποία συμμετείχαν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η Ένωση Ξενοδόχων του Νομού μας, τα στελέχη της οποίας είχαν συνάντηση με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες της περιοχής του Αργυροκάστρου.
Το θέμα της συνάντησης ήταν «Δύο χώρες, μια τουριστική διαδρομή» και στο πλαίσιό της οι Γιαννιώτες ξενοδόχοι κλήθηκαν να προτείνουν στρατηγική και δράσεις ώστε από κοινού να προωθηθούν τα τουριστικά προϊόντα των δύο περιοχών.
Δύο ισχυρά όπλα
Όπως τόνισαν, τα ισχυρά όπλα μας για την άφιξη επισκεπτών στο μέλλον είναι δύο. Αφενός, η ολοκλήρωση στα επόμενα επτά χρόνια του οδικού άξονα Τεργέστη – Dubrovnik – Τίρανα - Γιάννενα – Καλαμάτα, ο οποίος θα φέρει την περιοχή μας κοντά με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και επ’ αυτού μπορούν να οργανωθούν δίκτυα πόλεων προστατευόμενων από την UNESCO (Dubrovnik στην Κροατία, Kotor στο Μαυροβούνιο, Μπεράτι και Αργυρόκαστρο και ίσως στο μέλλον και το Κάστρο και η Νήσος των Ιωαννίνων) καθώς και δίκτυα αναστηλωμένων παλαιών πόλεων, Κάστρα όπως αυτά του Τεπελενίου και των Ιωαννίνων αλλά και δίκτυα Γεωπάρκων που προστατεύονται από την UNESCO και δίκτυα Εθνικών Πάρκων.
Το δεύτερο όπλο είναι ο ποταμός Αώος που είναι διακρατικός και το μοναδικό ποτάμι στην Ευρώπη ελεύθερης ροής στην καρδιά της Μεσογείου. Χάριν των ενεργειών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης και της ευαισθητοποίησης της Αλβανικής Κυβέρνησης ο Αώος έχει γίνει «Φυσικό Πάρκο» στην Αλβανία καθ΄ όλο το μήκος του. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες επεξεργάζονται και οδεύουν προς υλοποίηση και από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος.
Προτάσεις δράσεων
Τα στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων πρότειναν άμεσες δράσεις στα Επιμελητήρια Αργυροκάστρου και Ιωαννίνων. Καταρχήν, στα τέλη Ιουνίου να πραγματοποιηθεί στα Τίρανα παρουσίαση των τουριστικών προϊόντων των δυο περιοχών αλλά και του ποταμού Αώου ως το μόνο ποτάμι ελεύθερης ροής στην Ευρώπη, σε δημοσιογράφους του τουριστικού και περιβαλλοντικού ρεπορτάζ, ταξιδιωτικούς πράκτορες και στο ευρύ κοινό. Επίσης, αντίστοιχη παρουσίαση να γίνει υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του υπ. Περιβάλλοντος στην Αθήνα παρουσία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Αλβανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Οι δράσεις αυτές προτάθηκε να θεσμοθετηθούν και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ενώ υπό την αιγίδα των δύο Επιμελητηρίων να συσταθεί επιτροπή για τον συντονισμό όλων των δράσεων που θα προγραμματίζονται για τα τουριστικά προϊόντα που θα συμμετέχουν. Όπως τονίστηκε, με την προτεινόμενη στρατηγική και δράσεις θα τονωθεί έντονα η αμφίδρομη ροή των επισκεπτών από Αλβανία για Γιάννενα και Ήπειρο και των επισκεπτών από Ελλάδα προς Αλβανία.
Το Επιμελητήριο
Μελλοντικές συνεργασίες πλην του τουρισμού και για την επιχειρηματικότητα διασφάλισε και η αποστολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων από την διήμερη επίσκεψη του στην 1η Αλβανοελληνική εμπορική έκθεση Αργυροκάστρου.
Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, «η επιχειρηματικότητα δεν έχει σύνορα και εμείς μπορούμε να το κάνουμε πράξη προς όφελος των οικονομιών των επιχειρήσεων αλλά και των οικονομιών των δυο χωρών. Είναι πιστεύουμε η ώρα που μπορούμε άμεσα και με την πρώτη ευκαιρία να σχεδιάσουμε κοινές ενέργειες, κοινά πρότζεκ».
Στη σύσκεψη για τον τουρισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε γείτονες σε μια πολύ όμορφη περιοχή και μας ενώνουν πολλά, είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».
Μάλιστα, αποφασίστηκε να εξεταστεί το επόμενο βήμα το οποίο θα περιλαμβάνει ομάδα επιχειρηματιών και στελέχη του Επιμελητηρίου τα οποία θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις για συνεργασίες αλλά και δημιουργία άμεσων σχέσεων με αντίστοιχους επιχειρηματίες από την περιοχή του Αργυροκάστρου έως και το Δυρράχιο.