Με αυξημένη ετοιμότητα αρχίζει αύριο η νέα αντιπυρική περίοδος

on .

kathar

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, από αύριο ξεκινά η νέα αντιπυρική περίοδος (με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου) με την ευχή όλων να μην επαναληφθεί το κακό που έζησε πέρυσι η Ελλάδα.
Η Ήπειρος πέρασε ένα καλό καλοκαίρι, σε σχέση με άλλες περιοχές, και όπως έχει τονιστεί και στο τελευταίο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, στόχος είναι να υπάρχουν τα ίδια καλά αποτελέσματα και φέτος. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι αυτό, θα αποδειχθεί στην πράξη.
Πάντως όλοι οι τοπικοί, συναρμόδιοι, τοπικοί φορείς δηλώνουν πανέτοιμοι για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Στις συνεδριάσεις των Τοπικών (Δημοτικών) Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, εκτός της γενικής διαβεβαίωσης που δόθηκε για ετοιμότητα, αλλά και τις επιμέρους επισημάνσεις που έγιναν, κυρίαρχο θέμα ήταν ο καθαρισμός των οικοπέδων εντός οικισμών.
Πρόκειται για την «αχίλλειο πτέρνα» που διαπιστώνεται ότι υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στα χωριά της Ηπείρου για δύο επιπλέον λόγους: Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα περισσότερα χωριά περικλείονται από μεγάλη βλάστηση και ο δεύτερος ότι πολλά από αυτά έχουν πολλά σπίτια ακατοίκητα και ο καθαρισμός από τους ιδιοκτήτες, αν και υποχρεωτικός δεν γίνεται, ενώ και οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους με δικά τους μέσα και στη συνέχεια να προβούν σε καταλογισμό της δαπάνης.
Η πραγματικότητα αυτή απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και εγρήγορση από κατοίκους, τοπικές κοινότητες, δήμους.
Το θετικό της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, είναι ότι υπήρξαν πολύ λίγες δασικές πυρκαγιές στην Ήπειρο. Φέτος το σύστημα Πολιτικής Προστασίας άλλαξε, καθώς θα έχουν μεγαλύτερο ενεργό ρόλο οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες εντάχθηκαν πλέον στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν μεγαλύτερο βαθμό αλληλεξάρτησης με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. «Κλειδί» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών αποτελεί η άμεση ενημέρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων τονίζει ιδιαίτερα αυτή την παράμετρο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να ενημερώνονται οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής για κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και να δίνονται ακριβείς πληροφορίες. Ένα άλλο ζήτημα που θίγει η Διοίκηση, είναι η αποφυγή κάθε υπαίθριας δραστηριότητας που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο ύπαιθρο. Πρόκειται για την ύψιστη αμέλεια, η οποία σε άλλες περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές, ακόμη και ανθρώπινα θύματα.
Εκτός της αμέλειας που διαχρονικά επιδεικνύεται από έναν μικρό αριθμό ατόμων, που αρκούν όμως να προκαλέσουν όλεθρο, υπάρχουν και οι ενσυνείδητοι εμπρηστές. Για πυρκαγιές που έχουν προκληθεί τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά στην Π.Ε. Ιωαννίνων, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι ήταν έργο εμπρηστών. Για να αποτραπούν παρόμοιες νοσηρές καταστάσεις και τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν αυξημένες περιπολίες των αρμόδιων υπηρεσιών σε ευαίσθητες περιοχές και ειδικά τις ημέρες μεγάλης επικινδυνότητας.