Μέτρα «ανάχωμα» στην ενεργειακή ακρίβεια

on .

ENERGEIA AKRIBEIA LAMPA

 Νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης», ετοιμάζει η Κυ- βέρνηση, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Κι αυτά σε μια περίοδο που η ακρίβεια και οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, απειλώντας τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ειδικά για το ρεύμα η Κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει ένα εθνικό σχέδιο μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό οι τιμές της λιανικής να πλησιάσουν τα προ κρίσης επίπεδα (δηλαδή τιμές 2021), περίπου σε 0,16€/kWh. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο η αντίστοιχη τιμή της κιλοβατόρας φτάνει σε 0.33 – 0,35 ευρώ, αν αφαιρεθούν οι όποιες επιδοτήσεις ισχύουν.
Στα επίπεδα των τιμών λιανικής, εξετάζεται και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη μορφή που έχει σήμερα.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος με όριο τα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα, την ώρα που σήμερα αγγίζει τα 240 ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα επιδοτείται από τον Προϋπολογισμό.
Ο κατώτατος μισθός
Ο Κ. Μητσοτάκης στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη των εισοδημάτων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού (από 663 σε 713), που θα ισχύσει από Δευτέρα. Όπως ανέφερε κατά την τοποθέτησή του «σε συνδυασμό με την πρώτη δόση, του Ιανουαρίου, είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο.
»Είναι μία πολύ σημαντική αύξηση, μια κίνηση στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Ένα μήνυμα ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και ένας δίκαιος τρόπος να επιμερίζεται το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας».
Νέα μείωση εισφορών…
Παράλληλα θύμισε ότι τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Δεν δίνουν λύσεις στις ανάγκες όλων των πολιτών, καταδεικνύουν όμως τη δική μας συστηματική προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει η χώρα. Είναι, προφανώς, μέτρα τα οποία διαδέχονται άλλες ελαφρύνσεις, ισχύουν παράλληλα και με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Είναι μέτρα τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση, αν σκεφτείτε ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Γιατί αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση.
«Σε εθνικό όμως επίπεδο εμείς στήνουμε τα δικά μας αναχώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται, σε καμία περίπτωση, με «πληθωρισμό εντυπώσεων». Αλλά μόνο με επιλογές οι οποίες είναι συνετές και αποτελεσματικές», σημείωσε με έμφαση.
Και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Χωρίς ποτέ να κρύβουμε τα εμπόδια της συγκυρίας, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας…».