Τα Γιάννενα στις 100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις!

on .

KLIMATIKA OYDETERH POLH

• Τα Γιάννενα, μετά από πολύμηνη προσπάθεια, αποτελούν πλέον μία από τις εκατό κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις!
Από την Ελλάδα επιλέχθηκαν συνολικά έξι πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Καλαμάτα, Κοζάνη και Τρίκαλα και η ανακοίνωση έγινε χθες το μεσημέρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι η ευθύνη πλέον είναι μεγάλη, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία για τον οριστικό μετασχηματισμό της πόλης.
Oι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής, θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους (city re–branding), και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα για τη μετατροπή τους σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα.
Πολλαπλά τα οφέλη…
Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, θα δοθούν κίνητρα στην αγορά να κινηθεί προς επενδύσεις που ευνοούν την κλιματική αλλαγή, θα παρουσιαστούν ολιστικές λύσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα προωθηθούν έξυπνες τεχνολογίες, πλατφόρμες δεδομένων και μοντελοποίηση αστικών συστημάτων για την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση των αστικών κέντρων.
Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία που ανοίγεται ως το 2030, θα φέρει επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους και θα δώσει την δυνατότητα της αειφόρου ανάπτυξης.