Σε εγρήγορση η Επιτροπή Αγώνα για την κατασκευή της μονάδας βιοαερίου στο Λύγγο

on .

BIOREYSTA 1

• Στο προσκήνιο επανήλθε το ζήτημα της κατασκευής της μονάδας βιοαερίου στην περιοχή του Λύγγου του Δήμου Ζίτσας, το οποίο είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι επενδυτές έχουν καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μια μονάδα καύσης βιορευστών μικρότερης ισχύος (400 ΚW) και ήδη από την Περιφέρεια Ηπείρου ανακοινώθηκε η έναρξη διαβούλευσης για το φάκελο της ΜΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διαδικασία είχε απορριφθεί έπειτα από προσφυγές των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης και αντιδράσεις των κατοίκων, όπως εκδηλώθηκαν μέσω της Επιτροπής Αγώνα Γραμμενοχωρίων που είχε συσταθεί.

Σε εγρήγορση  η Επιτροπή Αγώνα
Όπως έγραψε ήδη χθες σχετικά ο «Π.Λ», η ανακοίνωση της Περιφέρειας για την έναρξη της διαβούλευσης για τη ΜΠΕ, προξένησε την αναμενόμενη αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα των Γραμμενοχωρίων που καλεί τους κατοίκους να είναι «σε εγρήγορση και ετοιμότητα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας στον «Π.Λ» ο Γιάννης Τσιάκας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Γραμμενοχωρίων. Όπως είπε θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να αποτραπεί η δημιουργία αυτής της μονάδας, θα καταθέσουν τις προτάσεις στο συμβούλιο για τη διαβούλευση και εφόσον προχωρήσει η αδειοδότηση τότε θα παρέμβουν με προσφυγές. Ο κ. Τσιάκας ανέφερε πώς στην Επιτροπή Αγώνα έχουν οργανωθεί και τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με κατοίκους της περιοχής και φορείς.
Χαρακτήρισε προκλητική την ενέργεια να κατατεθεί νέα αίτηση στο ίδιο αγροτεμάχιο που είχε προηγουμένως απορριφθεί με υπουργική απόφαση, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επικινδυνότητα των υγρών αυτών που θα καίγονται.

«Μας πρόλαβαν οι εξελίξεις…»
Ο κ. Τσιάκας τόνισε πώς είχαν ξεκινήσει να φτιάξουν Σύλλογο, διαμορφώνοντας κατασταστικό αλλά τους πρόλαβαν τα γεγονότα, αποφασίζοντας να επανέλθουν στην Επιτροπή και να βρεθούν σε θέση μάχης. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό θα ζητήσουν την παρέμβαση και του Δήμου Ιωαννιτών αφού η μονάδα θα απέχει 3 χιλιόμετρα από το Ασβεστοχώρι.
Όπως είπε, θέλουν κοντά τους τον Δήμο Ιωαννιτών και θα γίνει προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί τους ή και ακόμα να πάνε σε κάποια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.