Η συνάντηση των Επιταφίων απόψε (10 μ.μ.) στην Κεντρική Πλατεία

on .

EPITAFIOS

• Στο απώτερο παρελθόν της πόλης μας έχει τις ρίζες του το έθιμο της περιφοράς και συνάντησης των Επιταφίων από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της στο κέντρο των Ιωαννίνων, η οποία αποτελεί την πιο εντυπωσιακή από τις λατρευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής.
Έπειτα από δύο χρόνια χωρίς περιφορές, λόγω των μέτρων προστασίας από τη διάδοση του κορωνοϊού, οι Επιτάφιοι θα βγουν και πάλι στους δρόμους σήμερα ακολουθούμενοι από τους πιστούς, ενώ στις 10 το βράδυ, αφού κάνουν τη συνήθη περιφορά, θα συναντηθούν στην Κεντρική Πλατεία, έναντι του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου. Λόγω της εκδήλωσης, για τη διευκόλυνση της κίνησης και για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών που θα συνοδεύσουν τους Επιταφίους, θα ληφθούν μέτρα από την Τροχαία, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στην Κεντρική Πλατεία, καθώς και στις οδούς Αβέρωφ και Μητροπόλεως από τις 5 το απόγευμα και μέχρι το τέλος της περιφοράς των Επιταφίων.
Οι υπόλοιπες Ακολουθίες
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα των Ακολουθιών στους ναούς των Ιωαννίνων σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, όπως το ανακοίνωσε η Μητρόπολη, έχει ως εξής: Στις 8 π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία των Ωρών και στις 11 π.μ. θα γίνει η Αποκαθήλωση. Στις 7.30 μ.μ. θα ψαλεί στις εκκλησίες ο Επιτάφιος Θρήνος και θα ακολουθήσουν η περιφορά των Επιταφίων και η συνάντησή τους στην Κεντρική Πλατεία.
Αύριο, Μέγα Σάββατο, ώρα 7 π.μ. θα γίνει η Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου, ενώ στις 11 μ.μ. θα ψαλούν τα προκαταρκτικά της Μεσονυκτίου Αναστάσεως. Η τελετή της Ανάστασης θα γίνει όπως πάντα στις 12 τα μεσάνυχτα με τα προκαταρκτικά να ξεκινούν στις 11 μ.μ.. Την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 11 π.μ. θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και σε όλες τις υπόλοιπες Εκκλησίες της πόλης ο Μέγας Εσπερινός του Πάσχα.