Μπαίνουμε πλέον σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό

on .

KORONOIOS DEIGMATA THETIKA 1 8 2021

• Αποκρυσταλλώνεται πανελλαδικά αλλά και ειδικότερα στην Ήπειρο η πορεία αποκλιμάκωσης της πανδημίας καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται σταδιακά πέφτοντας στα Γιάννενα σε διψήφιο αριθμό.
Το γεγονός αυτό οδηγεί την Πολιτεία σε μία νέα θεώρηση της όλης διαχείρισής της με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να κάνει λόγο χθες για συνύπαρξη με τον ιό χωρίς μέτρα υποχρεωτικότητας.
Σε άλλη φάση…
Όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, «μετά από δύο χρόνια βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση διαχείρισης της πανδημίας. Πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα».
Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid, όπως στην Κίνα», επισημαίνοντας ότι οι πανδημικοί δείκτες επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. «Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε», επισήμανε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, καθώς είχαν στόχο να μειώσουν τις απώλειες.
Ενίσχυση του ΕΣΥ
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, στην αρχή είχαμε ένα ΕΣΥ, το οποίο είχε βγει από μια δεκαετή κρίση, δεν υπήρχε εμβόλιο, θεραπείες και τεχνογνωσία. Ωστόσο, τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει ενισχυθεί και υπάρχουν και η τεχνογνωσία και τα φάρμακα.
«Θα συνεχίσουμε την ενίσχυσή του και τα νομοσχέδια που έρχονται έχουν στόχο να δομήσουν ένα πιο ανθρωποκεντρικό ΕΣΥ με επίκεντρο τον πολίτη και να το στηρίξουμε με πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τώρα, έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρή νοσηρότητα και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, στον οποίο η Ελλάδα κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον γενικό πληθυσμό. «Φωνές που ακούστηκαν ότι θα διασωληνώνουμε κόσμο σε πάρκινγκ δεν επιβεβαιώθηκαν», υπογράμμισε τονίζοντας ότι η χώρα μας βρέθηκε σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καθώς «μειώνονται τα κρούσματα, οι νοσηλείες σε απλές και κλίνες ΜΕΘ και έχει επανέλθει η οικονομική ζωή».
Σχολείο χωρίς self test!
Στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου συνόψισε το όφελος των self test στον μαθητικό πληθυσμό για τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Κάλεσε, ωστόσο, τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Τέλος, επισήμανε ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.
Διψήφια κρούσματα
Σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων επέστρεψε χθες ο Νομός Ιωαννίνων, με τους επιδημιολογικούς δείκτες στην Ήπειρο να δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση η οποία αποτυπώνεται εξάλλου και στις μειωμένες νοσηλείες ασθενών στα τοπικά Νοσοκομεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 188 νέα κρούσματα στην Ήπειρο εκ των οποίων τα 95 στα Γιάννενα, τα 55 στην Π.Ε. Άρτας, τα 30 στην Πρέβεζα και τα οκτώ στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Πανελλαδικά τα κρούσματα έπεσαν χθες στα 7.365, ωστόσο, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 64, νούμερο που παραμένει υψηλό. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χθες 291, αισθητά μειωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Πιο χαμηλή θετικότητα
Στο μεταξύ, έπειτα από ένα διάστημα έξαρσης της θετικότητας, οι δείκτες της πανδημίας στην Ήπειρο βρίσκονται σε πορεία υποχώρησης, όπως τουλάχιστον καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.53% σε σύνολο 1.399.150 εργαστηριακών ελέγχων όλων των τύπων και 0.83% σε σύνολο 1.632.037 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Όσον αφορά στην περιοχή μας, το ποσοστό θετικότητας για το Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε 2,23%, για το Νομό Άρτας σε 2,47%, για το Νομό Θεσπρωτίας σε 1,65% για και για το Νομό Πρέβεζας σε 2,35%.