Οριστική λύση στο Μάτσικα θα δοθεί με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο!

on .

MATSIKAS

• Τα προβλήματα που απασχολούν την παραλίμνια περιοχή του Μάτσικα συζήτησε με τους κατοίκους ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Στ. Καλογιάννης, τονίζοντας σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του ότι «για να δοθεί οριστική λύση στα θέματα πρέπει να ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Ιωαννιτών και ειδική πολεοδομική μελέτη για τον Μάτσικα, που θα καθορίσει τους όρους δόμησης, ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοικοι στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης».
Όπως αναφέρει ο Γιαννιώτης βουλευτής, οι κάτοικοι έθεσαν θέματα που αφορούν τη δόμηση και την έλλειψη βασικής αστικής υποδομής στην περιοχή, φωτισμός (πεζοδρόμια, δίκτυο αποχέτευσης) και εξέφρασαν αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τη χάραξη του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου, όπως αυτός είχε σχεδιαστεί προ δέκα και πλέον ετών.
Αδιαφορία πολλών ετών…
Ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε σύνθετα και αλληλένδετα τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο, σημειώνοντας ότι «η αδιαφορία πολλών ετών έχει συσσωρεύσει και οξύνει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονταν, στο σύνολό τους, από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων που ολοκληρώθηκε το 2009. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε είχαν εγκριθεί τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης των τότε Δήμων Μπιζανίου και Εκάλης, που ήταν απολύτως συμβατά με τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού».
Ο ποδηλατόδρομος…
Παράλληλα ο πρ. υπουργός ενημέρωσε τους κατοίκους ότι από την άνοιξη του 2019 εκπονείται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την προστασία της Παμβώτιδας, που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ αναμένεται η ανάθεση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ), το οποίο θα εγκριθεί με άλλο Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο ή να επικαιροποιηθεί η παλιά, αν αυτό είναι εφικτό. Εάν δοθεί προτεραιότητα στη μελέτη ποδηλατόδρομου, τόνισε ο κ. Καλογιάννης, αναμένεται να καθυστερήσει η ολοκλήρωση και έγκριση των άλλων δύο μελετών (ΕΠΜ και ΤΠΣ) που είναι κρίσιμες για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του λεκανοπεδίου, αφού θα πρέπει αυτές να λάβουν υπόψη τα δεδομένα της χάραξης του ποδηλατόδρομου.
Με καθυστέρηση…
Επίσης επισήμανε στους εκπροσώπους των κατοίκων του Μάτσικα ότι η ολοκλήρωση των μελετών δεν μπορεί να γίνει εντός του έτους, αλλά θα απαιτήσει αρκετό διάστημα, που θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ανάθεσής τους και, ακολούθως, από τους χρόνους διαβούλευσης και ανταπόκρισης των αρμόδιων Υπηρεσιών. «Οφείλουν συνεπώς τα συναρμόδια Υπουργεία να ορίσουν τις προτεραιότητες και να θέσουν σαφή χρονοδιαγράμματα», σημείωσε.
Οι κάτοικοι του Μάτσικα
Με αφορμή την συνάντηση με τον Στ. Καλογιάννη, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών – Κατοίκων Περιοχής Μάτσικα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ακούστηκαν με προσοχή οι αναλυτικές προτάσεις του κ. Καλογιάννη, οι οποίες θα τεθούν στο Συμβούλιο, ώστε να αξιολογηθούν από τα μέλη. Επιπλέον όμως -σημειώνει ο Σύλλογος- «συζητήθηκε και το θέμα του Επανακαθορισμού των οριογραμμών της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, όπου φυσικά κρίνεται αναγκαίο ώστε να αρθούν οι κατάφωρες αδικίες και τα αδιέξοδα, θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα ο κ. Καλογιάννης».