Έκαναν φτερά 8.000 ευρώ από τον λογαριασμό του!

on .

EMAIL INTERNET APATH

• Μια ακόμη διαδικτυακή απάτη κατάφερε να εξιχνιάσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, οι άνδρες της οποίας όλο και πιο συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις.

Επιτήδειοι με διάφορα τεχνάσματα καταφέρνουν να εξαπατούν τα ανυποψίαστα θύματά τους, αποσπώντας συνήθως μεγάλα χρηματικά ποσά. Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι και η μέθοδος του ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), που στόχος των απατεώνων είναι να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία του θύματός τους με δόλωμα συνήθως τις τράπεζες. Μια τέτοια περίπτωση εξιχνίασε η Ασφάλεια Ιωαννίνων, σχηματίζοντας σχετική δικογραφία.

Πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2020 ημεδαπός έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, φερόμενο δήθεν ως αποσταλθέν από την τράπεζά του, το οποίο του ζητούσε να συνδέσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του με τον τραπεζικό του λογαριασμό. Το μήνυμα περιείχε υπερσύνδεσμο (link), τον οποίο ο παθών αφού ακολούθησε ανακατευθύνθηκε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε της τράπεζας και μετά την εισαγωγή των προσωπικών του στοιχείων και κωδικών, διαπίστωσε ότι εν αγνοία του είχε πραγματοποιηθεί μεταφορά χρηματικού ποσού αξίας ύψους 8.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε άλλον.

Συστάσεις

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συστήνεται στους πολίτες: 3 Να είναι καχύποπτοι όταν τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms. 3 Να μη συμπληρώνουν φόρμες με προσωπικά τους στοιχεία όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μέσω υπερσυνδέσμων (links) 3 Να πληκτρολογούν στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μη μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων. Πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.cyberalert.gr). Έκλεψε χρήματα, λίρες και κοσμήματα Διάρρηξη μονοκατοικίας στην Πρέβεζα που έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο εξιχνίασε το Τμήμα Ασφάλειας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα και την αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος παραβίασε την πόρτα εισόδου μονοκατοικίας, από όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό 4.000 ευρώ, 12 χρυσές λίρες και κοσμήματα.