Χαμόγελα αισιοδοξίας για Μεγ. Εβδομάδα και Πάσχα

on .

EKKLHSIA GYNAIKA MASKA

• Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών στη Ήπειρο, γεγονός που προκαλεί χαμόγελα αισιοδοξίας στις Αρχές και τους πολίτες ενόψει εορτασμού του Πάσχα που φέτος θα είναι πιο ελεύθερο από τις προηγούμενες δύο χρονιές.
Χθες καταγράφηκε στην περιοχή μας ένας από τους μικρότερους αριθμούς θετικών κρουσμάτων των τελευταίων μηνών. Για να βρει κανείς αντίστοιχο νούμερο θα πρέπει να ανατρέξει στο περσινό φθινόπωρο και σίγουρα πριν από την έκρηξη που σημειώθηκε κατά την άφιξη του χειμώνα!
Μειωμένα κρούσματα
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 129 κρούσματα στην Ήπειρο, εκ των οποίων 72 στον Νομό Ιωαννίνων, 29 στην Άρτα, 20 στην Πρέβεζα και οκτώ στη Θεσπρωτία. Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι και μικρότερος ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν, ενώ παράλληλα τα σχολεία έχουν κλείσει λόγω διακοπών.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν 3.868. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 307. Τέλος, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 170 (ημερήσια μεταβολή -21.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 246 ασθενείς.
Κανονικά οι λειτουργίες
Με την παρουσία πιστών αλλά και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα τελεστούν φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, μεταξύ των οποίων η περιφορά του Επιταφίου, η Αποκαθήλωση και η Ανάσταση.
Σημειώνεται ότι τόσο η μάσκα όσο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο στην εκκλησία παραμένουν σε ισχύ. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε αντίθεση με πέρυσι οι Λειτουργίες στη Μεγάλη Εβδομάδα θα τελεστούν κανονικά και όχι νωρίτερα, καθώς δεν υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι τη Μεγάλη Παρασκευή το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει κανονικά όπως και η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο. Όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον κορωνοϊό, περιγράφονται αναλυτικά σε σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.