Πρόγραμμα στήριξης νέων ζευγαριών ξαναζωντανεύει την ερημωμένη Ήπειρο

on .

BIKOS SYNANTHSH ELPIDA ZOHS

• Η δραματική συρρίκνωση και γήρανση του μόνιμου πληθυσμού, ειδικά στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου, είναι, δυστυχώς, μια θλιβερή πραγματικότητα, που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται η λήψη ουσιαστικών μέτρων.
Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Η στήριξη νέων ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, αλλά η οικονομική παράμετρος, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπως η σημερινή, αποτελεί εμπόδιο.
Αυτή ακριβώς την ανάγκη έχει κατανοήσει η Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, η οποία σε συνεργασία με την Ηπειρωτική εταιρία εμφιάλωσης ΒΙΚΟΣ Α.Ε. «τρέχουν» το Πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», που στηρίζει την οικογένεια, «υιοθετώντας» 46 τοπικές κοινότητες του Δήμου Ζαγορίου.
Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο στους Ασπράγγελους, υποστηρίζει γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Ζαγορίου και είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Ηπείρου, Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γ. Σουκουβέλος, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχ. Πλιάκος, πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς και ενδιαφερόμενα ζευγάρια.
Μείζον πρόβλημα…
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκ μέρους της HOPEgenesis, η Project Manager, Εύα Παπαδάκη, αναφέρθηκε στο μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, εστιάζοντας στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου. Ο συγκεκριμένος Δήμος έχει συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βάσει πληθυσμού, θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως είναι πολύ λιγότερες, με διαρκώς ανησυχητική πτωτική τάση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω με 8 το 2017, 7 το 2018 και 6 το 2019.
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μητροκώστα σε δήλωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Ως Περιφέρεια Ηπείρου, δείχνουμε εξωστρέφεια και προσπαθούμε αφουγκραζόμενοι την κοινωνία να είμαστε κοντά πάντα σε όλα τα θέματα που την απασχολούν. Η HOPEgenesis με τη στήριξη της οποίας και στην Ήπειρο είχαμε γεννήσεις επιτελεί σημαντικό έργο, τώρα πλέον και με την πολύτιμη βοήθεια της εταιρίας ΒΙΚΟΣ Α.Ε.».
Τις ευχαριστίες του προς την εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε. και την HOPEgenesis εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόγραμμα «Ελπίδα ζωής» είναι και η δική μας ελπίδα για να ξαναζωντανέψει ο όμορφος Δήμος μας…».
Ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, Sales & Marketing Director της εταιρείας Βίκος ανέφερε ότι «Ως εταιρεία είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η προσπάθεια επίλυσης του δημογραφικού ζητήματος μας συγκινεί ιδιαίτερα και μέσα από τη συνεργασία μας με τη HOPEgenesis θέτουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Προσεγγίζοντας με σεβασμό το κάθε χωριό, την κάθε γυναίκα, στοχεύουμε στην προστασία και ανάπτυξη της περιοχής καθώς ο ρόλος της γονιμότητας αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το μέσο για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της κοινωνίας».

«Η συνεργασία της εταιρείας Βίκος με τη HOPEgenesis είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εστιάζει στην υπογεννητικότητα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, με πολύ σημαντική επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και τη γενικότερη υπόσταση της χώρας μας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.