Μπήκε επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης Ανάσα για 30 χρόνια θα δώσει η επέκταση του Βιολογικού! 2 Διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση του έργου ως τα τέλη του 2023

on .

BIOLOGIKOS ERGA 18 4 2022

• Από… σαράντα κύματα, στην κυριολεξία, πέρασε το τόσο σημαντικό για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων έργο της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να μπορεί αυτός να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης, ώστε να μηδενιστεί και η περιβαλλοντική επιβάρυνση απ’ τα λύματα.
Έπειτα από πολλά χρόνια με προβλήματα, πισωγυρίσματα, ενστάσεις, ακυρώσεις διαγωνισμών, επαναπροκηρύξεις και αντιπαραθέσεις η επέκταση του Βιολογικού έχει μπει, επιτέλους, σε τροχιά υλοποίησης και η ολοκλήρωσή του αναμένεται, εκτός άλλου απροόπτου, ως τα τέλη του 2023.
Το έργο επέκτασης του Βιολογικού συμβασιοποιήθηκε με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνεται στην «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
«Θα δώσει ανάσα…»
Τα εργοτάξιά του επισκέφθηκαν χθες ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και ο Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος.
Όπως τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας, «μετά από αρκετά χρόνια το έργο, από τα πιο σημαντικά για την πόλη μας, έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται. Ο χώρος που αναπτύσσεται το εργοτάξιο ήταν καλυμμένος με λυματολάσπη η οποία απομακρύνθηκε και με πολύ συμφέρουσα τιμή. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2023 και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα το έχουμε καταφέρει. Η ολοκλήρωσή του θα δώσει αναπνοή στην πόλη για τα επόμενα 30 χρόνια». Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ πρόσθεσε ότι δίπλα στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας προβλέπεται να γίνει η ηλιακή ξήρανση της λυματολάσπης, πρόταση που έχει κατατεθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «το έργο το περιμέναμε πολλά χρόνια και πλέον υλοποιείται για να δώσει ανάσα στο λεκανοπέδιο. Στη ΔΕΥΑΙ γίνεται μία συστηματική δουλειά για την ολοκλήρωση πολύ σημαντικών παρεμβάσεων» και ευχαρίστησε τη Διοίκηση της επιχείρησης και τα στελέχη της.
Χρόνια ταλαιπωρίας
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ Νίκος Σωτηριάδης σημείωσε πως «μετά από τόσα χρόνια και τόση ταλαιπωρία είναι ευχάριστο να βλέπουμε τις εργασίες να εκτελούνται», ενώ ο εργοταξιάρχης Βασίλης Στάμος έδωσε λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται αυτό το διάστημα και αφορούν σε χαλικοπασσάλους για την εξυγίανση του εδάφους. Όπως είπε, από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η σκυροδέτηση για τις δεξαμενές που προβλέπονται στην εργολαβία. «Η εταιρεία θα κάνει το παν, παρά τις μεγάλες αυξήσεις, ώστε να είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα και να παραδώσει το έργο στην ώρα του», τόνισε.
Τέλος, ο επιβλέπων Δημήτρης Λάιος σημείωσε ότι «το έργο έχει απεμπλακεί και θα αποπερατωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Έτσι, θα λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το λεκανοπέδιο και θα υπάρξει θωράκιση για τις επόμενες δεκαετίες».