Το Κέντρο Ανταλλαγής Πληροφοριών θα θωρακίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα

on .

ELAS OIKONOMOY SYSKEPSH KAKABIA 15 4 22

• Θέματα αστυνομικής και διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθ. Οικονόμου με τον Αλβανό ομόλογό του Andi Mahila. Παράλληλα, συζητήθηκαν και τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τη διευκόλυνση της προβλεπόμενης αυξημένης μετακίνησης από και προς την Αλβανία από τα συνοριακά σημεία ελέγχου των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή το Πάσχα και την θερινή περίοδο που ακολουθεί.
Στην σύσκεψη μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, υπήρξε ειδική αναφορά σε σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών στην Κακαβιά.
Σε δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην κοινή βούληση για διασυνοριακή συνεργασία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο! «Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά η λειτουργία μέσα στο έτος στην Κακαβιά του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα είναι στελεχωμένο από στελέχη των αστυνομιών των δύο χωρών και των τελωνειακών αρχών. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ανταλλαγή των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και να αναπτύσσονται και οι αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υφυπουργός.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας…
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα ασφάλειας ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και νοιώθουμε φίλοι και σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ. Στέλνουμε σήμερα από εδώ ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας αλλά και ηχηρό μήνυμα προς τις οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις ότι είναι σταθερή η βούλησή μας να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να είμαστε κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικοί, απέναντί τους…».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι διαδοχικές συναντήσεις επιβεβαιώνουν την βούληση των δύο κυβερνήσεων για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας σε θέματα ασφάλειας, αστυνομικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Στη Δερβιτσάνη
Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του πέρασαν στην αλβανική επικράτεια ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση για γεύμα, προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, του Δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίου κ. Δημήτρη Τόλη. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί επισκέφτηκαν τις περιοχές Τεριαχάτες και Δερβιτσάνη. Ο Έλληνας Υφυπουργός στην Δερβιτσάνη πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει χτιστεί το 1870. Στη συνέχεια υπήρξε περιήγηση στην Δερβιτσάνη.