Η μάσκα απαραίτητο «αξεσουάρ» για το Πάσχα

on .

MASKA GYNAIKA

• Στη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό η αναπλ. Υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επ. Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιροκίνης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Η επισήμανση έγινε ενόψει των εορτών του Πάσχα, καθώς αναμένεται να παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα.
Η αναπλ. Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, συστήνοντάς τους να φορούν οπωσδήποτε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία σημείωσε ότι μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, ενώ σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων είπε ότι πρόκειται για άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους.
Κάλεσε λοιπόν τους πολίτες να πάνε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα τους, να προτιμήσουν τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουν self test όταν πρόκειται να συναντήσουν ηλικιωμένα άτομα ή ευπαθείς ομάδες.
Από την πλευρά του ο Γκ. Μαγιροκίνης ανέφερε ότι στην Ελλάδα ενισχύεται το σενάριο ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση τις επόμενες ημέρες, προειδοποιώντας όμως ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού.

262 κρούσματα στην Ήπειρο
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες στην Ήπειρο 262 κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατανέμονται ως εξής: Γιάννενα 134, Άρτα 65, Πρέβεζα 47 και Θεσπρωτία 16.

Πανελλαδικά
Σε πανελλαδικό επίπεδο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 8.223 κρούσματα, ενώ υψηλός ήταν για μια ακόμη ημέρα ο αριθμός των θανάτων (77). Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν ήταν 180 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.902 (3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 329, με τη διάμεση ηλικία τους είναι να είναι τα 70 έτη. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 262 (ημερήσια μεταβολή +6.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 295 ασθενείς.