Ένα θεσμικό πλαίσιο άμεσα για τα ετοιμόρροπα κτίρια!

on .

PALIO SPITI ETOIMORROPO KASTRISOIA

• Σε περίπου 9.500 ανέρχονται σήμερα τα καταγεγραμμένα κτίρια στη χώρα μας που παραμένουν ετοιμόρροπα με τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση. Αρκετές δεκάδες είναι εξάλλου και στα Γιάννενα τα κτίσματα που, λόγω μακροχρόνιας εγκατάλειψης, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν προκαλώντας ζημίες σε οχήματα και, το κυριότερο, απειλώντας ανθρώπινες ζωές.
Εδώ και αρκετό καιρό έχει προαναγγελθεί η έκδοση ειδικής τροπολογίας που θα αφορά στην ανακαίνιση και αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά από αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν από Δήμους όπως αυτός των Ιωαννιτών για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τους ή και για κοινωφελείς σκοπούς.

Ερώτηση στη Βουλή
Εν αναμονή της τροπολογίας, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, σχετικά με τα χιλιάδες αυτά εγκαταλελειμμένα κτίρια που απειλούν τη ζωή των πολιτών.
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, αρχίζουν να αυξάνονται τα περιστατικά κατάρρευσης ετοιμόρροπων κτισμάτων, στα οποία δυστυχώς θρηνούμε θύματα, καθώς τη στιγμή εκείνη μπορεί να βρεθούν δίπλα από τα συγκεκριμένα κτίρια. Επικαλούνται το παράδειγμα του δυστυχήματος στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά, αλλά και στη Λάρισα, το Φεβρουάριο του 2022, όταν ένας ακόμα πολίτης σκοτώθηκε.

Νέο θεσμικό πλαίσιο
Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι μετά την τραγική απώλεια στη Σάμο, πριν ενάμιση χρόνο, η Κυβέρνηση υποσχόταν ενέργειες για ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με άμεση επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου, διασφάλιση πηγών χρηματοδότησης και λοιπές δράσεις, τα οποία δυστυχώς έμειναν στα λόγια. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος έλεγε, το Νοέμβριο του 2020, ότι το σχετικό Νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ανακοίνωνε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, για τα οποία κανείς δεν έχει μεριμνήσει ακόμα. Εξάλλου, επικαλούνται πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας όπου γίνεται γνωστό ότι περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τις αστικές αναπλάσεις, στο οποίο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τα εγκαταλειμμένα κτίρια.

Να επισπευστούν…
Οι βουλευτές ζητούν επίσπευση των διαδικασιών επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «σε κάθε περίπτωση η υγεία, η σωματική ακεραιότητα και η ζωή των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και κάθε ενέργεια, ώστε να αποκλείσουμε την άδικη απώλεια μιας ακόμα ανθρώπινης ζωής κάτω από τα χαλάσματα, πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα με τη διευκόλυνση των Δήμων να αντιμετωπίζουν τέτοιες περιπτώσεις και να μην εγκλωβίζονται στην γραφειοκρατία».
Καταλήγοντας, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που έχουν υλοποιηθεί μετά από το τραγικό γεγονός στη Σάμο έως σήμερα, πόσα από τα 9.500 καταγεγραμμένα ετοιμόρροπα κτίρια παραμένουν επικίνδυνα και εάν έχει διαφοροποιηθεί μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός τους.
Επίσης ζητούν απάντηση για το εάν έχουν λάβει υπόψη τις σχετικές προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιπλέον εάν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθούν στους Δήμους οι αναγκαίοι πόροι για την άσκηση των επιπλέον αρμοδιοτήτων που θα εκχωρούνται σ’ αυτούς.