Τα μάτια μας… δεκατέσσερα για πρόληψη δασικών πυρκαγιών

on .

PYROSBESTHS

• Η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς δασικών πυρκαγιών ήταν η περσινή χρονιά για την περιοχή μας και πάνω στην επιτυχημένη αντιμετώπισή τους θα βασιστεί ο σχεδιασμός και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο όπως τονίστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Ηπείρου Απ. Βασδέκης το 2021 εκδηλώθηκαν 217 δασικές πυρκαγιές (73 Π.Ε. Ιωαννίνων, 61 Π.Ε. Άρτας, 38 Π.Ε. Θεσπρωτίας, 45 Π.Ε. Πρέβεζας) με τον μέσο όρο της εικοσαετίας να ανέρχεται σε 416.

Οι δε καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε περίπου 6.000 στρέμματα, έναντι μέσου όρου 20ετίας 8.000 στρεμμάτων. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, αναφέρθηκε στο νέο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να τεθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περσινή αντιπυρική περίοδο. Να βρούμε αν κάναμε λάθη ή όχι. Να δούμε τα φετινά προβλήματα.

Γιατί αναμένεται μια πιο δύσκολη περίοδος. Εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο.

Το πιο βασικό είναι πως θα πρέπει να κάνουμε το σύστημα της πρόληψης. Γιατί είναι το Α και το Ω στις δασικές πυρκαγιές». Πρόβλημα όμως φέτος είναι, όπως είπε, ότι δεν θα έχουμε τα ρωσικά μέσα κατάσβεσης.

…Και Ειδική Μονάδα

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι εφόσον υπάρχει συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Επιχειρησιακός Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδος Υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου θα έχουν σχεδόν την ίδια με πέρυσι δύναμη, στην οποία θα προστεθεί η Ειδική Μονάδα με επιπλέον 60 άτομα και ομάδα Εθελοντών. Ως προς τα πτητικά μέσα, μέχρι σήμερα είναι δεδομένη η παρουσία δύο pezetel στο Αεροδρόμιο Ακτίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για επιπλέον εναέρια μέσα. Δασύλλια, καθαρισμοί κ.α.

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι η προστασία των περιαστικών δασυλλίων, ο καθαρισμός των οικοπέδων εντός οικισμών, ο καθαρισμός των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ κ.α., ενώ αναδείχθηκε και ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών οι δασεργάτες.

Στην εποικοδομητική συνεργασία και συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στο έργο των δασικών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο οποίος ανέφερε ότι σε προτεραιότητα έχουν τεθεί το περιαστικό δασύλλιο Ιωαννίνων και το δάσος της Λάιστας, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Γεώργιος Λιόλιος, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες μόνωσης των καλωδίων του δικτύου, αναδείχτηκε εργολάβος για καθαρισμό της υψηλής βλάστησης και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάδειξη εργολάβου καθαρισμού των χόρτων γύρω από τους στύλους.