Με χαλαρά μέτρα το φετινό Πάσχα αν και ο ιός είναι ακόμη εδώ!

on .

KORONOIOS DEIGMATA THETIKA 1 8 2021

• Τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των μέτρων έναντι της πανδημίας COVID-19 ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως ανέφερε, τις εισηγήσεις των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Το φετινό Πάσχα θα γιορταστεί με χαλαρά μέτρα, ενώ θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, θα υπάρχει σύσταση για χρήσης μάσκας, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στους εσωτερικούς θα είναι υποχρεωτική.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες:
- Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται.
- Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.
- Από 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test.
- Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων πολιτών στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.
- Από αύριο, Παρασκευή, αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
Όλα τα μέτρα, όπως ανέφερε ο Θ. Πλεύρης, θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας.

Η Σταυρούλα Τσιάρα
Μπορεί λοιπόν από 1η Μαΐου τα περισσότερα μέτρα να εξαφανιστούν από την καθημερινότητά μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία.
Αυτό ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις της και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, να αποφεύγουμε τους μεγάλους συνωστισμούς, να προσέχουμε τον εαυτό μας και όσο το δυνατόν να αποφεύγουμε τις επαφές με άτομα που μπορεί να μεταδώσουν την νόσο».
Και ζήτησε να έχουμε όλοι στη σκέψη μας ότι τις εορταστικές ημέρες της περιόδου της Μεγάλης εβδομάδος, της Διακαινησίμου και του Πάσχα θα βρεθούμε σε χώρους με συνωστισμό, όπως εκκλησίες, τραπέζια, οικογενειακά, φιλικά…
Η κ. Τσιάρα αναφέρθηκε και στη μικρή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία μεταφράζεται και σε μείωση των νοσηλειών των βαριά πασχόντων ασθενών στις μονάδες κοινής νοσηλείας και στις ΜΕΘ, σημειώνοντας όμως ότι «συνεχίζουν να υπάρχουν ασθενείς με covid, συνεχίζουν να υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στις ειδικές μονάδες και συνεχίζουν να διασωληνώνονται ασθενείς…».

309 κρούσματα  στην Ήπειρο
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 309 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο, εκ των οποίων τα 162 στα Γιάννενα. Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: Άρτα 65, Θεσπρωτία 42 και Πρέβεζα 40. Πανελλαδικά το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 11.061, αρκετά μειωμένα σε σχέση με προχθές που ήταν 15.690. Και μπορεί τα κρούσματα να παρουσιάζουν κάποια μείωση, οι θάνατοι όμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, καθώς χθες ακόμη 65 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη από επιπλοκές του ιού. Στα Γιάννενα κατέληξε ένας 85χρονος που νοσηλευόταν για αρκετό καιρό στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι πανελλαδικά ήταν χθες 345, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι τα 70 έτη. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 309 (ημερήσια μεταβολή +14.44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 326 ασθενείς.