Πιο ουσιαστική στήριξη στον κλάδο χειμερινού τουρισμού

on .

ZAGORI TSEPELOBO XIONI

• Kαταστροφική χρονιά για τον χειμερινό τουρισμό ήταν το 2020 εξαιτίας των lockdown που προκάλεσε η πανδημία, ενώ η φετινή ξεκίνησε καλύτερα χωρίς όμως να εξελίσσεται το ίδιο θετικά, αφού η μετάλλαξη «Όμικρον» προκάλεσε σοβαρές «αρρυθμίες».
Μέσα σ’ αυτές τις δυσμενείς συγκυρίες το υπουργείο Τουρισμού έχει λάβει ορισμένα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του ορεινού και ημιορεινού όγκου της χώρας, όπως είναι κι αυτές στον Νομό Ιωαννίνων, όμως σίγουρα θα απαιτηθούν πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν τα λουκέτα.
Πιο δραστικά μέτρα έχει προτείνει εξάλλου και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων σε πρόσφατη παρέμβασή της στην οποία περιέγραφε τη δυσχερή θέση των τοπικών επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου. 
 Ερώτηση στη Βουλή
Τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, κυρίως σε επαρχιακές πόλεις, στον ορεινό και ημιορεινό όγκο είχαν επισημάνει σε ερώτησή τους προς το υπουργείο Τουρισμού ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας και συνάδελφοί του από το ίδιο κόμμα. Σ’ αυτήν τόνιζαν πως το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τον χειμερινό τουρισμό, καθώς τα ξενοδοχεία δεν έλαβαν κρατική ενίσχυση γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, ενώ η μικρή ανάκαμψη το 2021, περιορίστηκε στην περίοδο των εορτών λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον», εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά πολύ.  
 Τα μέτρα της Πολιτείας
Στους βουλευτές απάντησε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων χειμερινών προορισμών.
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρει ότι το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του 2020, παρατάθηκε ως τα τέλη του 2021, ενώ υπενθυμίζει πως ο ΕΟΤ πραγματοποιεί ήδη καμπάνια προβολής χειμερινών προορισμών που απευθύνεται σε χρήστες του διαδικτύου 10 χωρών. Επίσης, τονίζει ότι το έργο ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0". 
Επιπλέον, σύμφωνα με την Υφυπουργό, στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο του υπουργείου Τουρισμού περιέχονται ρυθμίσεις, όπου μπορούν να επωφεληθούν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για προβολή και προώθηση τουριστικών προορισμών, ενώ έχει εκπονηθεί από το υπουργείο επικαιροποιημένη μελέτη για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του ορεινού τουρισμού και την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
 Δεν είναι αρκετά...
Είναι σαφές ότι οι παραπάνω δράσεις δεν επαρκούν, με τον Χρήστο Γκόκα, σχολιάζοντας την απάντηση της Υφυπουργού Τουρισμού, να δηλώνει ότι δεν προκύπτει ουσιαστική στήριξη και άμεση ενίσχυση του εισοδήματος αυτών των επιχειρήσεων, ούτε επαρκή προγράμματα εσωτερικού τουρισμού, όπως το Πρόγραμμα που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, για τρία εκατομμύρια ωφελούμενους με πέντε διανυκτερεύσεις συνολικά, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις, για το κατά πόσο θα ωφεληθούν ουσιαστικά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε επαρχιακές πόλεις, στον ορεινό και ημιορεινό όγκο, και αν θα υλοποιηθούν σύντομα τα προγράμματα, που αναφέρονται στην απάντηση, με τα οποία όμως ο κλάδος δεν μπορεί να ορθοποδήσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ