Στον... πάγο μπαίνει ο χειμερινός τουρισμός και του Ν. Ιωαννίνων!

on .

RECEPTION

• Οι καλές πληρότητες και η αυξημένη τουριστική κίνηση των γιορτών που πέρασαν έδωσαν μία ανάσα, δεν αρκεί όμως αυτή για να πάρει θετικό πρόσημο το σύνολο της χειμερινής περιόδου για τα ξενοδοχειακά καταλύματα του Νομού Ιωαννίνων.
Όπως τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων, η μέση πληρότητα το χειμερινό τετράμηνο αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 15% και σε ανακοίνωσή της θέτει το «success story» του χειμερινού τουρισμού στην πραγματική του βάση, ζητώντας να ληφθούν από την Πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου.
«Πάγωσαν» οι κρατήσεις
«Τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν ασχολείται μαζί μας», τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων και η διατύπωσή της δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ειδικά μάλιστα τώρα που «πάγωσαν» οι σχολικές εκδρομές οι οποίες θα γέμιζαν με κόσμο τα ξενοδοχεία της περιοχής μας τα Σαββατοκύριακα και τριήμερα μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.
Σύμφωνα με την Ένωση, στην περιοχή μας οι πληρότητες κυμάνθηκαν στο 90% τις ημέρες των Χριστουγέννων, στο 80% τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και στο 60% τις ημέρες των Θεοφανείων, ενώ από προχθές παρατηρούνται πληρότητες μηδενικές ή σε μονοψήφια ποσοστά.
Μάχη επιβίωσης
Σπεύδει δε να υπενθυμίσει ότι τα ξενοδοχεία έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, εξαιρουμένου του Β’ εξαμήνου του 2021, παραμένοντας τυπικά ανοικτά, ουσιαστικά όμως κλειστά το υπόλοιπο διάστημα. «Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την ‘ταφόπλακα’ του χειμερινού τουρισμού, όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας», επισημαίνει με έμφαση.
Την ίδια ώρα, η Ένωση Ξενοδόχων κάνει γνωστό πως τα αστικού τύπου καταλύματα δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις, καθώς κλαδικές εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις αναβάλλονται για αργότερα ή επ΄ αόριστον.
Τα αιτήματα
«Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας», τονίζει η Ένωση και καταθέτει μία σειρά από αιτήματα.
Συγκεκριμένα, ζητάει άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας» και άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Επίσης, προτείνει μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30η Ιουνίου, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως τις 31 Μαρτίου, μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και κατάργηση του τέλους Διανυκτέρευσης και, τέλος, ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ