Με 1.000 απόντες άνοιξαν και πάλι χθες τα σχολεία σ’ όλη την Ήπειρο!

on .

PAIDIA TAKSH SXOLEIO MASKES

• Mε πολλές απουσίες που πανελλαδικά ξεπέρασαν τις 15.000 μαθητές, δασκάλους και καθηγητές άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους χθες τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Στην Ήπειρο περίπου 1.000 άτομα έμειναν εκτός σχολικής αίθουσας καθώς βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό μέσω των self test που έκαναν, με τον Περιφ/κό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κων/νο Καμπουράκη να κάνει λόγο για διαχειρίσιμη κατάσταση. Συνολικά έξι τμήματα τέθηκαν σε αναστολή. Η Κυβέρνηση πάντως επιμένει στην ορθότητα της απόφασης για επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με φυσική παρουσία. Όπως τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είναι ζήτημα καίριας σημασίας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση προσωρινής διακοπής της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων θα λειτουργήσει κανονικά η τηλεκπαίδευση.
Χιλιάδες κρούσματα
Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού που έχει γίνει μέχρι τώρα στη χώρα, καθώς ως την Κυριακή διενεργήθηκαν τεστ σε συνολικά 1,6 εκατομμύρια πολίτες.
Τα θετικά κρούσματα που βρέθηκαν μέχρι χθες ήταν πολλά και συγκεκριμένα έφτασαν τις 15.547. Από αυτά 2.500 περίπου αφορούσαν σε εκπαιδευτικούς και τα υπόλοιπα σε μαθητές. Πρόκειται για νούμερα ιδιαίτερα υψηλά, τα οποία προκαλούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες γενικότερα στη χώρα μας.
Τι έγινε στην Ήπειρο
Συνολικά 828 μαθητές όλων των βαθμίδων βρέθηκαν θετικοί σε κορωνοϊό και στην Ήπειρο μέσω των σελφ τεστ που έκαναν, με αποτέλεσμα να μην προσέλθουν χθες στις τάξεις τους ώστε να μην υπάρξει διασπορά στον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό. Θετικοί βρέθηκαν και 161 δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι επίσης τέθηκαν σε καραντίνα. Σημειώνεται ότι το μαθητικό δυναμικό της Περιφέρειας ανέρχεται σε 41.000 άτομα περίπου. Συνολικά έξι σχολικά τμήματα, πέντε στην Άρτα και ένα στη Θεσπρωτία, τέθηκαν χθες σε αναστολή.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κων/νος Καμπουράκης ανέφερε πως αν τηρηθούν σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έκανε γνωστό ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας περίπου 60 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν στη θέση συναδέλφων τους που νοσούν για να καλύψουν τα όποια κενά δημιουργηθούν στις σχολικές μονάδες της Ηπείρου.
Καίριας σημασίας...
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση χθες των συντακτών, δικαιολόγησε το άνοιγμα των σχολείων τονίζοντας πως αυτή είναι η κυρίαρχη ευρωπαϊκή τάση και αναφέροντας τις χώρες που άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες τα σχολεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Σουηδία κ.α..
Όπως είπε, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Καταρχήν, σημείωσε πως τα παιδιά στο σχολείο για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, κρίνεται απαραίτητο να βρίσκονται μαζί με τους δασκάλους, τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. «Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Δεν θα είχαν ιδέα!
Σχολιάζοντας τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων κατά το άνοιγμα των σχολείων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έδωσε μία άλλη παράμετρο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα πρόσωπα αυτά τα οποία είχαν βρεθεί θετικά, θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Άρα, κάθε κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού των self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι αυτή την εβδομάδα προβλέπεται να γίνουν άλλα δύο τεστ για την πρόσβαση των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί
Η Κυβέρνηση αναμένει αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες κυρίως τις πρώτες ημέρες στον χώρο της Εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και, όπως δήλωσε χθες ο Γ. Οικονόμου, έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού. Ήδη από χθες προχώρησαν 850 προσλήψεις όπως έκανε γνωστό.
Παράλληλα, τόνισε πως η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμη στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις περιπτώσεις που θα αναστέλλεται προσωρινά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.