Βαριά λόγω αιθαλομίχλης η ατμόσφαιρα στα Γιάννενα

on .

AITHALOMIXLH KAPNOS KAMINADA

• Την εμφάνισή της κάνει κατά διαστήματα στον ορίζοντα των Ιωαννίνων η αιθαλομίχλη, η οποία προκαλεί αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μπορεί η πανδημία να έχει επισκιάσει τα πάντα και να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ωστόσο δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όταν παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ειδικά όταν επικρατεί άπνοια και υγρασία.
Βέβαια ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Άρης Μπαρτζώκας σε ανάρτησή του προ ημερών συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό, διευκρινίζοντας ότι οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM10 πρέπει να υπολογίζονται σε μέση ημερήσια βάση και όχι να επικεντρώνεται κανείς σε μία μόνο ωριαία τιμή.
Όπως και να ‘χει, το φαινόμενο ήταν έντονο κάποιες μέρες στην περίοδο των εορτών, αλλά και χθες η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο ήταν βαριά, λόγω της ομίχλης και της έντονης μυρωδιάς από τζάκια και σόμπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
Στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης αναφέρεται και το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων τονίζοντας ότι για να προφυλαχθούμε χρειαζόμαστε ένα δίκτυο μετρήσεων σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο με on line πρόσβαση των πολιτών.
Παράλληλα η τοπική οργάνωση επισημαίνει ότι η αιθαλομίχλη είναι το αποτέλεσμα της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών που εφαρμόζονται. «Η αιθαλομίχλη οφείλεται στην καύση ακατάλληλων καύσιμων υλών για οικιακή θέρμανση, στα οποία καταφεύγουν οι πολίτες αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάστηκε για τα νοικοκυριά και το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε 30 - 35% σε σχέση με τις περσινές τιμές», σημειώνει, μεταξύ άλλων.
Ακόμη αναφέρει ότι «τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι απογοητευτικά, με ένα και μοναδικό σταθμό μέτρησης που υπάρχει στην πόλη, όταν ανήμερα Χριστουγέννων η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10μm (PM10) έφτασαν τα 128 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με τις οδηγίες και τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όρια που είναι αρκετά παραπάνω από αυτά που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2020) η μέση ημερήσια συγκέντρωση των PM10 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 mgr ανά κυβικό μέτρο αέρα, για περισσότερες από 35 μέρες τον χρόνο. Ήδη βρισκόμαστε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Μετρήσεις για σωματίδια με μικρότερη διάμετρο, τα PM2.5 και τα PM1 και για το διοξείδιο του αζώτου που είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για την υγεία, δεν γίνονται».