Σύγκρουση τζιπ με αγριογούρουνα στην Εθνική Οδό προς Καλπάκι

on .

agriogoyroyna

• Δεν είναι λίγα τα περιστατικά με αγριογούρουνα, που κυκλοφορούν παντού, αμέριμνα και άνετα.
Μπαίνουν σε αυλές σπιτιών, σε χωράφια, καταλαμβάνουν το οδόστρωμα δρόμων, επαρχιακού και εθνικού δικτύου, κυρίως τη νύχτα, καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες χωρίς να φοβούνται την κίνηση αυτοκινήτων και προκαλούν πολύ συχνά τροχαία ατυχήματα.
Έχουν γίνει κίνδυνος-θάνατος...
Ένα τέτοιο ατύχημα έγινε, κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Καλπάκιου μόνο, ευτυχώς, με υλικές ζημιές.
Δύο αγριογούρουνα έπεσαν πάνω στο τζιπ, ο οδηγός δεν πρόλαβε να κάνει την παραμικρή αντίδραση και το όχημα υπέστη μεγάλο στραπατσάρισμα.
Παρόμοια ατυχήματα έχουν συμβεί και στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, Πρέβεζας-Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας και Ιωαννίνων-Μετσόβου.
Ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου και συνολικά στη χώρα έχει αυξηθεί πάρα πολύ και θεωρείται πρόβλημα και για τους αγρότες, σε περιοχές με καλλιέργειες, όπου τα ζώα, αναζητώντας τροφή, καταστρέφουν την παραγωγή.
Η αύξηση του πληθυσμού αποδίδεται κυρίως, στη διασταύρωση άγριων χοίρων με γουρούνια εκτροφής, από την οποία προέκυψε ένα υβρίδιο με αυξημένη ικανότητα αναπαραγωγής. Αλλά και στη μείωση των μόνιμων κατοίκων και δραστηριοτήτων της υπαίθρου, που έδωσε ζωτικό χώρο στα αγριογούρουνα.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού αγριογούρουνων θα προκαλέσει ζημιά στο οικοσύστημα, καθώς απειλείται η φυσική ισορροπία και βιοποικιλότητα. Και θεωρούν ότι το κυνήγι παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του πληθυσμού των αγριογούρουνων, που θεωρείται ότι πρέπει να επιτευχθεί.
H.M.