Άλλα δύο εκατ. ευρώ «καπέλο» στην Ήπειρο για τα σκουπίδια!

on .

XYTA KARBOYNARIOY

 Σα να μην έφταναν τα υψηλά τέλη με τα οποία ήδη επιβαρύνονται οι πολίτες της Ηπείρου μέσω των Δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προστίθεται φέτος ένα νέο «καπέλο» που επίσης θα καταλήξει να πληρωθεί από τις τσέπες τους.
Ο λόγος για το τέλος της ταφής σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ, το οποίο έχει θεσπιστεί εδώ και μία δεκαετία περίπου, όμως δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα, κάτι όμως που θα γίνει τώρα, όπως αποφάσισε και ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
1,5 εκατ. επιπλέον!
Οι Δήμοι της Ηπείρου αναμένεται φέτος να επιβαρυνθούν συνολικά με ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας του τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο εφαρμόζεται οριζόντια από 1ης Ιανουαρίου. Οι ΟΤΑ θα κληθούν να καταβάλουν το συγκεκριμένο ποσό αναλογικά και με βάση τις ποσότητες σκουπιδιών που στέλνουν ακόμα στους ΧΥΤΑ. Θα το εισπράττει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, υποχρεούται να το υπολογίσει στον προϋπολογισμό του και να το κατανείμει στους Δήμους.
Θα μετακυλιστεί...
Το τέλος ταφής, το οποίο θα πληρώνεται για κάθε τόνο απορριμμάτων που οδηγείται στη χωματερή υπολογίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από την 1η Ιανουαρίου και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι Δήμοι της χώρας αναμένεται να επιβαρυνθούν ετησίως με τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί παρά να μετακυλιστεί στους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών ή των λογαριασμών ύδρευσης. Όπως εξάλλου, δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, «με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναβάλλει την επιβολή του τέλους ταφής και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να καλυφθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι υπαρκτό το σενάριο να προχωρήσουν οι Δήμοι σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ»!
Ένα τέλος, μία εισφορά!
Έντονα αντιδρά η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ στην εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την έναρξη εφαρμογής του τέλους ταφής κάνοντας λόγο για «φοροεπιδρομή».
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι οι Δήμοι της Ηπείρου επιπλέον των πέντε εκατ. ευρώ που πληρώνουν ετησίως στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου για την επεξεργασία των απορριμμάτων τους είτε τα μεταφέρουν είτε δεν τα μεταφέρουν σ’ αυτό, θα πληρώνουν κάθε χρόνο άλλα δύο εκατ. ευρώ για τέλος ταφής και περιβαλλοντική εισφορά.
Αυτή η τελευταία διαμορφώνεται επίσης στα 20 ευρώ ανά τόνο για το 2022 και «κλειδώνει» στα 35 ευρώ το 2025, με τις ποσότητες των τιμολογούμενων απορριμμάτων να απομειώνονται ανάλογα με τη πρόοδο των δράσεων ανακύκλωσης. Όπως τονίζει η Ε.Π., με τη σημερινή πρόοδο των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων, μόνο οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώσουν τουλάχιστον 488.000 ευρώ ετησίως προς τον ΦΟΔΣΑ.
Πάλι θα πληρώνουν...
Επισημαίνει μάλιστα ότι, ακόμα και αν προχωρήσουν τα έργα διαλογής στην πηγή, και τα απόβλητα μειωθούν σύμφωνα με τους στόχους της χώρας στο 60% των ποσοτήτων του 2020 και πάλι οι Δήμοι της Ηπείρου θα πληρώνουν χαράτσια στο εργοστάσιο.
Η τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ καταλήγει τονίζοντας πως «τα όργανα της τοπικής, αλλά και της περιφερειακής διοίκησης πρέπει να συζητήσουν και να απαντήσουν αγωνιστικά, προβάλλοντας ως άμεση προτεραιότητα την απαίτηση να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ