Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν μία κλιματικά ουδέτερη πόλη!

on .

GIANNENA APOPSH POLYKATOIKIES 1

• Ένα άκρως φιλόδοξο αλλά ιδιαίτερα απαιτητικό στόχο έχει θέσει για τα Γιάννενα η Δημοτική Αρχή. Να καταστούν ως το 2030 μία ενεργειακά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο.
Αυτό συνεπάγεται ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, δράσεις για με-

τριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα βελτίωση του επιπέδου ζωής των Γιαννιωτών.
Ο σχετικός φάκελος της υποψηφιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε προχθές θεματικό εργαστήριο με θέμα «Χάραξη δράσεων Βιώσιμης Κινητικότητας από το Δήμο Ιωαννιτών προς μια κλιματικά ουδέτερη πόλη».
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ εισηγητές ήταν οι κ.κ. Θάνος Βλαστός, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος - πολεοδόμος, ιδρυτής και μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας της Σχολής Αγρ. και Τοπογρ. Μηχανικών, Μηχ. Γεωπληροφορικής, ΕΜΠ, Κωσταντίνος Αθανασόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Δρ ΕΜΠ, ΕΔΙΠ και Χρήστος Καρολεμέας, Τοπογράφος Μηχ., Υποψ. Διδάκτωρ ΕΜΠ και μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας της Σχολής Αγρ. και Τοπογρ. Μηχ, Μηχ. Γεωπληροφορικής, ΕΜΠ.
Ποικίλες προτάσεις
Από τους ομιλητές επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της υποψηφιότητας του Δήμου Ιωαννιτών στο πρόγραμμα, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων φορέων της πόλης στη διαδικασία, αφού διατυπωθήκαν προτάσεις και τοποθετήσεις αναφορικά με την ενσωμάτωση των παραμέτρων βιώσιμης κινητικότητας στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αλλά και τους στόχους που τίθενται για το 2030.
Οι Φορείς που συμμετείχαν στο θεματικό εργαστήριο συνολικά διατύπωσαν τη συμπαράστασή τους και δεσμεύτηκαν να σταθούν αρωγοί και συμμέτοχοι στην προσπάθεια για τον μετασχηματισμό της πόλης αλλά και τη φιλοδοξία να καταστούν τα Γιάννενα σε πιλοτικό επίπεδο ενεργειακά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.
Το επόμενο θεματικό εργαστήριο έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου. Πληροφορίες για την υποψηφιότητα του Δήμου Ιωαννιτών υπάρχουν στη σελίδα https://2030.ioannina.gr/.