Άρης Μπαρτζώκας: Όχι στον πανικό για την αιθαλομίχλη!

on .

AITHALOMIXLH

• Είναι μεν υψηλές οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που συνθέτουν την αιθαλομίχλη στα Γιάννενα το τελευταίο διάστημα, όμως αυτό δεν σημαίνε ότι πρέπει να χτυπήσει... συναγερμός. Αυτό επισημαίνει εν ολίγοις ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Άρης Μπαρτζώκας σε ανάρτησή του με αφορμή πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα.
Ο κ. Μπαρτζώκας διευκρινίζει καταρχήν ότι οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM10 πρέπει να υπολογίζονται σε μέση ημερήσια βάση (μέσος όρος 24 ωριαίων τιμών) και όχι να επικεντρώνεται κανείς σε μία μόνο ωριαία τιμή (π.χ. στις 10 το βράδυ που καίνε τα τζάκια).
Όπως υπενθυμίζει, δε, το μέσο ημερήσιο όριο έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το οποίο δεν πρέπει να το ξεπερνάμε 35 φορές το χρόνο (το 10% των ημερών του έτους).
Οι καταγραφές στα Γιάννενα, στον Σταθμό που βρίσκεται στο προαύλιο του Λυκείου της Ζωσιμαίας, για τα PM10 έδειξαν υπέρβαση του ορίου κάποιες μόνο συγκεκριμένες ημέρες, από τις 20 έως τις 25 Δεκεμβρίου (ημέρες με ελαχίστη θερμοκρασία κάτω από το μηδέν και χωρίς βροχή) καθώς και το τελευταίο τετραήμερο, με τιμές από 50 έως 100. Στο ενδιάμεσο, η αιθαλομίχλη υποχώρησε λόγω των βροχοπτώσεων.