Δήμοι δεν αποδίδουν τα ανταποδοτικά τέλη για το Εργοστάσιο Απορριμμάτων!

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON MONADA ASA 3 17 9 19

• Ενώ τα «φώτα» της δημοσιότητας έχουν πέσει εδώ και αρκετούς μήνες στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και στη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, όμως το σοβαρότερο πρόβλημα βρίσκεται αλλού: Συγκεκριμένα οι μισοί σχεδόν Δήμοι της Ηπείρου δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα που τους αναλογούν για τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων καίτοι τα εισπράττουν ως ανταποδοτικά από τους πολίτες.
Στις οφειλές αυτές αναφέρθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, τονίζοντας ότι οι οφειλές είναι από 60.000 μέχρι και 700.000 (!) ευρώ!
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν μπορεί άλλοι να πληρώνουν και άλλοι να χρωστάνε και να δυσκολεύεται η Περιφέρεια- η οποία έχει εγγυηθεί έναντι των Τραπεζών και του Εργοστασίου- να βρει τα χρήματα, προκειμένου να πληρώνει τους λογαριασμούς.

Νέα αντιπαράθεση για το υπόλειμμα
Ο Περιφερειάρχης κλήθηκε να απαντήσει και στο θέμα που αναδείχτηκε με την ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη μεταφορά του υπολείμματος.
Όπως εξήγησε υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη υπολείμματος που πρέπει να μεταφέρονται στους ΧΥΤΥ.
Το ένα είναι αυτό που έχει υποχρέωση να μεταφέρει η Περιφέρεια και το άλλο που αφορά «μη επιτρεπτά απόβλητα» που είναι υποχρέωση να το μεταφέρει στο ΧΥΤΥ με δαπάνες το Εργοστάσιο.
Λίγο αργότερα όμως υπήρξε νέα αντιπαράθεση, αυτή τη φορά μεταξύ του ΦΟΔΣΑ και της Περιφερειακής Αρχής.
Ο ΦΟΔΣΑ με ανακοίνωσή του αμφισβήτησε ότι υπήρξε συσσώρευση υπολείμματος 2.500 περίπου τόνων που δεν είχε μεταφερθεί κατά τη διάρκεια της σύμβασης που είχε αναθέσει ο ίδιος, κάνοντας λόγο μόνο για 370 τόνους, αλλά και για το κόστος της μεταφοράς από την Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι η μείωση που πέτυχε η Περιφέρεια του 30% οφείλεται στη χρήση εξοπλισμού του ΦΟΔΣΑ, στη συσσώρευση υπολείμματος και στο ότι η μεταφορά γίνεται μόνο στο ΧΥΤΥ Ελληνικού.
Δεν άργησε η απάντηση της Περιφέρειας, με την οποία απορρίπτονται οι ισχυρισμοί του ΦΟΔΣΑ, αναφέροντας ότι αυτός είναι εκείνος που τορπιλίζει τη συνεννόηση καθώς έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναφέρει ακόμη ότι η χρέωση γίνεται ανά τονοχιλιόμετρο με χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και επί αυτής υπάρχει η έκπτωση που έχει επιτευχθεί, για την ποσότητα του αδιάθετου υπολείμματος επικαλείται τα επίσημα στοιχεία του Εργοστασίου, σημειώνει ότι οι άλλοι δύο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, ο μεν Καρβουναρίου έχει κλείσει, ο δε Βλαχέρνας παράνομα εξακολουθεί να δέχεται απορρίμματα, ενώ για τα Μη Επιτρεπτά Απόβλητα εξηγεί ότι αρμόδιος για τον έλεγχο είναι ο Φορέας του έργου.