Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ήταν ανθρώπινος και απλός...

on .

3

• Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο Ηπειρώτης πολιτικός Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος γεννήθηκε στο Μολυβδοσκέπαστο της Κόνιτσας, όπου υπηρετούσε εκείνη την περίοδο ως στρατιωτικός ο πατέρας του, αλλά ήταν στενά συνδεδεμένος με την ακριτική Πωγωνιανή, που τη θεωρούσε πατρίδα του, καθώς έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια όπου φοίτησε και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 2005 – 2015, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και κατέλαβε πολλά υπουργικά χαρτοφυλάκια, και κυρίως των Εξωτερικών, είχε φωλιασμένη στην καρδιά του την Ήπειρο.
Άλλωστε η πολιτική του καριέρα εξελίχθηκε ως βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και για την περιοχή έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία στιγμή.
Δεν είναι τυχαίο ότι είχε σπίτια στο Νησί των Ιωαννίνων και στους Φραγκάδες Ζαγορίου, περιοχές όπου έκανε συχνά διακοπές.
Ειδικά κάθε Πάσχα βρισκόταν είτε στο Νησί Ιωαννίνων, είτε στο Ζαγόρι και την περίοδο, που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμετείχε στην ακολουθία του Επιταφίου και της Ανάστασης, ενώ συνήθως σε στρατόπεδα της Ηπείρου έκανε Πάσχα. Αλλά και με άλλες ευκαιρίες, όπως η επέτειος της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων κ.λπ., βρισκόταν συχνά στον τόπο του.
Και όταν θεσμοί, φορείς και άτομα του ζητούσαν κάτι ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία, ανταποκρινόταν ασμένως χωρίς δεύτερη σκέψη.
Καλύπτοντας δημοσιογραφικά τις παρουσίες του στην Ήπειρο, επί πολλά χρόνια, διαπιστώναμε πάντοτε κάτι, που ήταν το μεγάλο του πλεονέκτημα. Παρέμενε απλός, έστω και αν είχε φθάσει στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεν υπήρχαν στην προσωπικότητά του σημάδια οίησης και υπερφρόνησης, αντίθετα ήταν σεμνός και καταδεκτικός. Καθόταν, για παράδειγμα, στα καφενεία χωριών, με φίλους του, αλλά και κατοίκους και έπινε τα τσιπουράκια του και συζητούσε αμέριμνος και οικείος, μακριά από επισημότητες και επιδείξεις. Ήταν ανθρώπινος και απλός. Εμείς, πέραν από τους θώκους, που κατέλαβε στην πολιτική του σταδιοδρομία, θα τον θυμόμαστε κυρίως και πάνω απ' όλα ως άνθρωπο καρδιάς!
Γνωστή ήταν η μακροχρόνια φιλική του σύνδεση με τον «Π.Λ.» και τον Βασίλη Κουτσολιόντο, γι' αυτό εκφράζονται θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια από την εφημερίδα προς την οικογένειά του.
Η.Μ.