Σε αναμμένα κάρβουνα Επιστήμονες και Κυβέρνηση

on .

dentro

• Αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η λήψη πρόσθετων μέτρων για την εορταστική περίοδο προκειμένου να αναχαιτιστεί μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει σημάνει συναγερμό σε επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Εξαίρεση δεν αποτελεί η Ελλάδα και τις τελευταίες ημέρες κυριολεκτικά, κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, αλλά και η Κυβέρνηση.
Το σχέδιο της Κυβέρνησης για περιοριστικά μέτρα μετά τις εορτές, που θα αφορούν μείωση ωραρίου σε εστίαση - διασκέδαση, τηλεργασία, κλπ., εξακολουθεί να ισχύει, όμως στην «εξίσωση» μπήκαν νέα μέτρα, καθώς η Εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε χθες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών. Συγκεκριμένα οι ειδικοί προτείνουν την άμεση αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοικτούς όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως επίσης και στα μέσα μεταφοράς.
Για όσους έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό η Επιτροπή εισηγείται όπως εκτός του αρνητικού PCR να υποβάλλονται τη δεύτερη και τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test για ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων όμικρον.

Σήμερα οι ανακοινώσεις
Μετά την εισήγηση της Επιτροπής, αλλά και τις απόψεις που εξέφρασαν άλλοι επιστήμονες, όπως π.χ. ο Γιαννιώτης καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης περί ολικού Lockdown, για σήμερα έχει συγκληθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Την επιβολή μέτρων είχε προαναγγείλει νωρίτερα μιλώντας στη Βουλή ο κ. Πλεύρης, καθώς όπως υπογράμμισε η μετάλλαξη προκαλεί αγωνία και συναγερμό στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να ανησυχούν περισσότερο για την υψηλή μεταδοτικότητά της, η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τα συστήματα Υγείας. «Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα μετά τις εορτές. Θα δούμε τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί και τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η βούληση είναι να γίνει το εορταστικό διάστημα με τα ισχύοντα μέτρα», είχε διευκρινίσει.

Να προλάβουν την «Όμικρον»
Με δεδομένη την ανησυχητική εξέλιξη που διαγράφεται με την «Όμικρον», όλο το βάρος έχει πέσει στην αύξηση των εμβολιασμών πριν κυριαρχήσει αυτή και θέσει σε ακόμη πιο πολύ δύσκολη κατάσταση το Υγειονομικό Σύστημα. Κι όσο περνούν οι ημέρες και δεν αποκλιμακώνονται πανελλαδικά σε μεγάλο ποσοστό κρούσματα, νεκροί και διασωληνωμένοι η ανησυχία μεγαλώνει.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.641 νέα κρούσματα (την προηγούμενη Τετάρτη 4.801), 69 θανάτους και 665 διασωληνωμένους ασθενείς, εκ των οποίων οι 553 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Βελτίωση στην Ήπειρο
Καλύτερη είναι η εικόνα στην Ήπειρο, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 101, εκ των οποίων 51 στα Γιάννενα, 22 στην Πρέβεζα, 16 στην Άρτα και 12 στη Θεσπρωτία. Μικρή αποσυμπίεση υπάρχει και στους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες Covid στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 17 συνολικά ασθενείς (13 Πανεπιστημιακό - 4 Χατζηκώστα) και στις ΜΕΛ 43 (26 σε Πανεπιστημιακό - 17 στο «Χατζηκώστα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα ενεργά κρούσματα στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται σε 583.
«Η γενικότερη κατάσταση αυτό το διάστημα έχει βελτιωθεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγειονομική ασφάλεια όλων μας και θα πρέπει να διατηρηθεί», τόνισε ο Δήμαρχος.

Παραμένουν εκτός οι ανεμβολίαστοι
Ο υπουργός Yγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνεται το μέτρο της αναστολής των υγειονομικών -δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων- εκτός ΕΣΥ μέχρι 31 Μαρτίου.
«Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί έως 31 Μαρτίου του 2022» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».