Σε σύγχρονο γηροκομείο θα μετατραπεί το κτίριο - φάντασμα

on .

GHROKOMEIO PALIO KTIRIO GIAPI

• Το κτίριο - φάντασμα που για δεκαετίες είχε παραμείνει γιαπί, πίσω από το Γηροκομείο «Ζωσιμάδων» σε τρία χρόνια θα μετατραπεί σε ένα νέο οίκο ευγηρίας και με άλλες δομές για ηλικιωμένους. Το κτίριο για το οποίο είχε εκπονηθεί και μελέτη κατεδάφισής του, θα αξιοποιηθεί για το σκοπό από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε εργασίες κατεδάφισης της εσωτερικής και εξωτερικής τοιχοποιίας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές για τη στατική επάρκεια του κτιρίου, έγινε αντισεισμικός έλεγχος και εκπονήθηκαν οι μελέτες ανακατασκευής και διαμόρφωσης των χώρων του.
Στις εργασίες που έγιναν μέχρι τώρα και στο επόμενο σχεδιασμό αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, με την παρουσία μελών της Διοίκησης του Γηροκομείου και του Γενικού του Διευθυντή. Ταυτόχρονα για την εξασφάλιση πόρων ανακοίνωσε τη διενέργεια λαχειοφόρου αγοράς (με 10 ευρώ το κάθε λαχείο) ώστε με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν μαζί με τις δωρεές και τις χορηγίες να ολοκληρωθεί το έργο, με τον συνολικό προϋπολογισμό του να υπολογίζεται στα 3 εκ. ευρώ.
Το κτίριο έχει μείνει ημιτελές από τη δεκαετία του 1970, και για να προχωρήσουν οι πρώτες εργασίες, όπως εξήγησε ο κ. Μάξιμος, υπήρξε η στήριξη πολλών ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδος και του εξωτερικού. Το συνολικό εμβαδόν των νέων δομών θα φτάνει τα 3.500 τετραγωνικά μέτρα, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν δεκάδες επιπλέον ηλικιωμένοι στις δομές της. Η αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων θα βοηθήσει ώστε να γίνει βιώσιμο οικονομικά το γηροκομείο, το οποίο είχε φτάσει να έχει χρέη 800.000 ευρώ.