Στόχος οι ηλικιωμένοι Γιαννιώτες να... σηκωθούν από τον καναπέ!

on .

EPSEP KRANAS 14 12 21

• Μπορεί να... έχουν περάσει τα χρόνια, όμως κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί ότι οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας δεν έχουν να προσφέρουν πλέον τίποτε στην κοινωνία και ο ρόλος τους είναι να κάθονται μόνιμα σ’ έναν καναπέ μπροστά από την τηλεόραση.
Πρόκειται για μία πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να παραμένει ενεργή και δραστήρια συμμετέχοντας στο «γίγνεσθαι» και έχοντας λόγο για τα κοινά. Αυτό ακριβώς επιδιώκει να κάνει η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ), δηλαδή να ενεργοποιήσει ξανά όσο το δυνατόν περισσότερους ηλικιωμένους Γιαννιώτες πολίτες επανεντάσσοντάς τους στην κοινωνία.
Αυτό θα το επιδιώξει στο πλαίσιο ενός πολύ σημαντικού έργου, ειδικά για την Ήπειρο, όπου καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μοναξιάς στους ηλικιωμένους. Η ΕΨΕΠ θα το υλοποιήσει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Έχει τίτλο «Κοινωνικό Δίκτυο Προώθησης της Συμμετοχής στα Κοινά Ατόμων Μεγαλύτερης Ηλικίας στον Δήμο Ιωαννιτών και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Active Citizens Fund.

Ο Πρόεδρος της ΕΨΕΠ
Βασικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΨΕΠ Παναγιώτης Κρανάς, να δημιουργηθεί μία εθελοντική ομάδα ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που θα υποστηρίζουν και θα διευκολύνουν την κοινωνικοποίηση, τη δημόσια διαβούλευση, τη δράση και συμμετοχή πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας στα κοινά.
Παράλληλα, η ομάδα θα αναλάβει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των στελεχών τοπικών φορέων και οργανισμών.
Ο κ. Κρανάς ανέφερε ότι τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα βιολογικής και ψυχοκοινωνικής υγείας που προκαλούν μειωμένη κοινωνικότητα και τάση προς εσωστρέφεια, ενώ έσπευσε να προσθέσει πως συνιστούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και απαιτούν ειδική μέριμνα εκ μέρους της κοινωνίας και της πολιτείας. Χαρακτήρισε φιλόδοξο αλλά δύσκολο το έργο. Ωστόσο, όπως είπε, ήδη αρκετοί είναι οι «νέοι» της Τρίτης Ηλικίας που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ε.Ψ.Ε.Π. και έχουν καταθέσει προτάσεις σχετικά με τα αιτήματά της.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου στον Δήμο μας, που σε βάθος χρόνου, θα έχει φωνή και βήμα στις αποφάσεις που αφορούν την Τρίτη Ηλικία και όχι μόνο», κατέληξε.

Λείπει το νόημα...
Μία εκ των πρώτων εθελοντών στην προσπάθεια αυτή είναι η πρ. διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Μαρία Στρατσάνη. Όπως ανέφερε χθες, «είμαστε δυστυχώς πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ενώ σημείωσε πως «ζητούμενο είναι μία πόλη φιλική προς την Τρίτη Ηλικία, τέτοια όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την κ. Στρατσάνη, εκείνο που λείπει στους ηλικιωμένους ανθρώπους είναι η έλλειψη νοήματος στη ζωή και εξαιτίας του γεγονότος αυτού υποφέρουν από μοναξιά και κατάθλιψη.
Από την πλευρά του ο επιστημονικά υπεύθυνος της Ε.Ψ.Ε.Π., ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς, αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί εδώ και χρόνια η Εταιρεία με στόχο να αλλάξει το στερεότυπο του αποσυρμένου και αδύναμου ανθρώπου για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι επιδιώκει «να αποτελούν μέρος της κοινωνικής διεργασίας. Να συμμετέχουν σε όσα γίνονται στην πόλη».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θέλουμε να αναπτύξουμε μία πυρηνική ομάδα εθελοντών που θα τραβήξουν κι άλλους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους από τον καναπέ και την τηλεόραση και θα τους κάνουν περισσότερο ενεργούς», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει προκατάληψη απέναντι στην Τρίτη Ηλικία. Δεν είναι μία πληθυσμιακή ομάδα που χρειάζεται συμπόνια και οίκτο. Είναι μία ομάδα που έχει δυνάμεις οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ